Volledig scherm
De buurt verzet zich al maanden op allerlei manieren tegen de sloopplannen. © Sanne Donders

Steunt de rechter sloopplannen Vestia of bewoners Tweebosbuurt?

Spannende dag voor de bewoners van de Tweebosbuurt in Rotterdam-Zuid. Vandaag doet de rechter uitspraak in de zaak die woningcorporatie Vestia heeft aangespannen tegen dertien huurders die hun huis niet uit willen. De hamvraag: steunt de rechter het Rotterdamse gemeentebestuur en woningcorporatie Vestia, of wegen de rechten van huurders zwaarder?

De buurt verzet zich al maanden tegen de sloopplannen. Woningcorporatie Vestia wil 535 sociale huurwoningen afbreken en in plaats daarvan 374 merendeels duurdere woningen voor bouwen. Voor 1 januari 2020 wil Vestia de te slopen woningen onbewoond hebben. De bewoners krijgen 6.000 euro om te verhuizen en voorrang op een sociale huurwoning, waarvan er in Rotterdam steeds minder voorhanden zijn

De redenen waarom huurders willen blijven zitten waar ze zitten zijn divers. Sommige bewoners willen hun wijkje, waar ze soms al tientallen jaren wonen, niet verlaten. Velen vinden de verhuisvergoeding niet toereikend of zijn ontevreden met de vervangende woonruimte. Daar is de woningcorporatie het niet mee eens. Zij meent genoeg keuze aan woningen te bieden en dat passende woningen zonder goede reden worden afgewezen. Ook steekt het bewoners te moeten wijken omdat de gemeente mensen met hogere inkomens naar de buurt wil trekken. ,,Waarom moeten ze buurt een yuppendorp worden?” vragen bewoners zich boos af.

Het kan vandaag beide kanten op met de uitspraak, zei zei advocaat Ton Rhijnsburger, van het Advokatenkollektief dat acht huurders bijstaat, eerder in het AD Rotterdams Dagblad: ,,De rechter kan denken: er is goed over nagedacht en er is politiek draagvlak, dus ik vind het best”,  ,,Maar de rechter kan ook denken: het huurrecht is bedoeld om mensen te beschermen, dus óók om ze te beschermen tegen een gemeentebestuur dat vindt dat huurders moeten opkrassen omdat er een duurdere wijk moet komen.”

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam