Volledig scherm
Een stil protest tegen de sloop van woningen in de Rotterdamse Tweebosbuurt. © Jan de Groen

Vestia dreigt bewoners Tweebosbuurt voor de rechter te slepen

Corporatie Vestia dreigt bewoners van de Tweebosbuurt in Rotterdam voor de rechter te slepen als ze niet instemmen met het beëindigen van hun huurovereenkomst. Binnen zes weken wil Vestia een reactie, staat in een brief die de bewoners van de 600 huizen eind vorige week hebben ontvangen.

De Rotterdamse gemeenteraad besloot in november vorig jaar tot de sloop van de huizen. De gemeente en Vestia lieten destijds weten dat de woningen verouderd en niet meer van deze tijd zijn. In de Tweebosbuurt (een deel van de Afrikaanderwijk) moeten 600 sociale woningen van de goedkoopste categorie tegen de vlakte. Er komen bijna 400 huizen, waarvan 130 sociale woningen voor terug.

,,Als u niet toestemt in de beëindiging van de huurovereenkomst, zien wij ons helaas genoodzaakt in een gerechtelijke procedure de rechter een tijdstip te laten vaststellen waarop de huurovereenkomst eindigt en de woning moet worden ontruimd'', aldus Vestia in de brief aan de bewoners. Veel van hen zijn tegen de sloop. Menno Janssen van actiecomité Tweebosbuurt raadt hen daarom sterk af om akkoord te gaan met de huuropzegging. ,,Wie tekent, steekt zijn hals in de strop. Dan geef je al je rechten op'', zegt hij. ,,De kans is groot dat bewoners een mindere en duurdere woning terug krijgen. Wij zien veel openingen om een rechtszaak te winnen. Veel huizen die er nu staan, kunnen nog vele jaren mee. ''

Vestia laat in de brief weten dat bewoners recht hebben op een bedrag van 5993 euro als tegemoetkoming in de verhuis- en inrichtingskosten, 'als uw huurovereenkomst eindigt op basis van de voornoemde opzegging'.

Vestia meldt verder dat voor de wijkbewoners een urgentieverklaring wordt aangevraagd. Daar kunnen ze tot 2020 gebruik van maken bij woningen die op Woonnet Rijnmond worden aangeboden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

  1. ‘Het is voor familie van Orlando een nachtmerrie die tot op de dag van vandaag duurt’
    UPDATE

    ‘Het is voor familie van Orlando een nachtmer­rie die tot op de dag van vandaag duurt’

    Bij de Haagse rechtbank heeft vanochtend de zaak gediend van de 29-jarige Roy B. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van de 17-jarige Rotterdamse scholier Orlando Boldewijn in 2018. De moeder van Orlando woonde de regiezitting bij. ,,Voor de familie en vrienden van Orlando Boldewijn begon op maandag 19 februari 2018 een nachtmerrie die voortduurt tot op de dag van vandaag’’, zei de officier van justitie.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam