Volledig scherm
© AD

Burgerpeiling: massaal 'nee' tegen fusie Hoeksche Waard

VerkiezingsblogRuim 65.000 Hoeksche Waarders hebben 15 maart gestemd. Waar de rest van Nederland slechts naar de stembus ging voor de landelijke Tweede Kamerverkiezingen, draaide het in de Hoeksche Waard ook om de burgerpeiling over de herindeling van het gebied. We houden je in dit artikel via Twitter op de hoogte van de ontwikkelingen rond de 'dubbele verkiezing'.

De opkomst in de Hoeksche Waard op de historische stemdag was hoog. In 's-Gravendeel zijn de opkomstpercentages gigantisch, voor de Tweede Kamerverkiezing was het 123 procent. Voor de herindeling stopte de teller op 115 procent. Ook in de andere stemlokalen werden massaal stembiljetten ingevuld.

Inwoners van de gemeenten Binnenmaas, Korendijk en Cromstrijen konden naast hun stem voor de Tweede Kamerverkiezing ook een simpel 'ja' of 'nee' invullen. Die drie gemeenteraden zijn tegen een herindeling van de vijf Hoeksche Waardse gemeenten, maar zij vragen hun inwoners om zich ook uit te spreken. Zij hopen dat de uitslag nog van invloed kan zijn op het definitieve besluit. Inwoners van Oud-Beijerland en Strijen kunnen zich niet uitspreken in de slepende herindelingsdiscussie op het eiland.   

Provinciale Staten van Zuid-Holland stemden eind februari met een grote meerderheid in met de fusie van de gemeenten Binnenmaas, Oud-Beijerland, Cromstrijen, Korendijk en Strijen per 1 januari 2019. Dat besluit wordt voorgelegd aan de Tweede- en Eerste Kamer. Als zij akkoord gaan, is het besluit definitief.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen