Volledig scherm
Het ADO-damesteam die gasttraining geeft bij het Scala College. © Merel Klijzing

ADO-trainer Sjaak Polak traint Alphense schoolmeiden: ‘Vrouwen klagen minder’

Mannelijke schouderduw hier, kopballetje daar… Meiden van het Scala College én van basisscholen uit Alphen kregen gisteren training van Sjaak Polak, de hoofdtrainer van de ADO-vrouwen, die ook nog eens vijf van zijn speelsters meenam naar de ‘clinic meidenvoetbal’. ,,Vrouwen klagen minder, echt.”

,,Hé meiden, waarom zijn jullie zo laat?” galmt het over het trainingscomplex van Alphense Boys als Sjaak Polak (43) zijn stem verheft. De warming-up is al begonnen als er nog een handjevol meiden komt aandribbelen. ,,Toetsweek”, reageert één van hen onderdanig. Polak: ,,Maakt mij geen reet uit. Je komt gewoon op tijd.”

De vriendinnen kijken elkaar verbaasd aan en één van hen vraagt zich mompelend af wat zij daar nou aan konden veranderen. Natuurlijk was de trainer, die voor clubs als ADO Den Haag, FC Twente en Sparta ruim tweehonderd wedstrijden in de Eredivisie speelde, op de hoogte dat er een groepje later zou aanschuiven. De toon moest alleen even gezet worden, op zijn ‘Polaks’.

Quote

Toetsweek? Maakt mij geen reet uit. Je komt gewoon op tijd.

Sjaak Polak

Tactiek

,,Wat is het favoriete been van je tegenstander?” vraagt de damestrainer even later aan de elfjarige Justine van den Berg bij een één-tegen-éénoefening. ,,Rechts”, antwoordt ze. Polak: ,,Drijf haar dan naar de linkerkant van het veld, zodat ze met haar verkeerde been uitkomt en daar dus mee moet schieten.”

Justine volgt het advies op en pakt binnen no time de bal van haar opponent af. De duim gaat omhoog bij de voormalig profvoetballer, die glimlachend een knipoog geeft. ‘Dat ik daar nog nooit eerder aan heb gedacht’’, lijkt de leerlinge van Het Spectrum Batenstein te denken. ,,Zijn tips werken echt.”

De scholier uit groep acht vertelt volgend jaar naar het Scala te gaan. Net als haar vriendinnen. De hoofdreden; voetbalklas. ,,Meiden die willen voetballen zijn nu nog verplicht om met jongens mee te doen”, aldus Lars van Halteren (29), werkzaam bij de sportafdeling van de school. ,,Maar we zien dat we steeds meer vrouwelijke aanmeldingen krijgen, waardoor dit soort projecten mogelijk is. Het is heel rap gegaan. Vijf jaar geleden was dit echt nog ondenkbaar.”

Perfecte begeleiding

De Alphenaar beschrijft daarmee de nog altijd groeiende populariteit van het vrouwenvoetbal. Die is zelfs zo explosief, dat speelster Wanda Schreuders (28) zegt ‘te vroeg geboren te zijn’. ,,In mijn tijd waren het onze vaders die training gaven. Als je nu talent hebt, word je overgedragen aan perfecte begeleiding.”

Ook Polak vindt voetbal niet per se (meer) een mannensport. Hij traint liefst zes keer per week met zijn selectie, net zo vaak als de mannen. Wat het grootste verschil is? ,,Vrouwen klagen minder. Nu ook. Al die lachende gezichten is geweldig om te zien.”

Als de training erop zit en de trainer zijn afscheidswoordje houdt, krijgt hij nog veel meer lachende dames voor zijn neus. ,,Vrijdag 7 februari spelen wij de topper tegen de PSV-vrouwen. Waarom zij naar het Cars Jeans Stadion komen weet ik ook niet, want ze gaan eraan. Maar jullie zijn in ieder geval allemaal uitgenodigd.” 

Tientallen meiden draaien met open mond hun gezicht om richting hun ouders. ,,Pap, hoorde je dat?!”