Volledig scherm
Atlete Daphne Lamboo staat zaterdag aan de start van de Goudacross. © Sandra Zeilstra

Atlete Daphne Lamboo wil titel in crossklassement verdedigen

Voor Daphne Lamboo is de Goudse Kaas en Stroopwafelcross van komende zaterdag een ijkpunt. De atlete van het organiserende AV Gouda is in vorm en dat moet leiden tot een snelle tijd.

De Goudacross is van oudsher een veldloop met historie. Jaarlijks trok deze wedstrijd nationale toppers. Thans is deze veldloop de derde wedstrijd die meetelt voor de crosscompetitie van de regio Zuid-Holland Midden en zijn het vooral de regionale lopers die om de punten strijden. 

Quote

Deze lopen vergen veel kracht en zorgen ervoor dat je ook op de weg beter wordt

De 28-jarige Daphne Lamboo won vorig jaar het eindklassement bij de senioren. Sinds 2012 ontwikkelde de onderzoeker bij de Algemene Rekenkamer zich van trimmer tot regiotopper.

,,Tijdens mijn studententijd wilde ik aan sport doen en mijn keuze viel op hardlopen'', vertelt de Goudse enthousiast. ,,Ik werd lid van atletiekvereniging Avantri in Schoonhoven, waar ik toen woonde. Na het op mijn tandvlees volbrengen van de Schoonhovense Oliebollenloop in dat jaar - ik liep de tien kilometer net binnen het uur - besloot ik de atletieksport serieuzer aan te pakken. Ik liep in 2015 een marathon binnen de vier uur. Steeds weer sneller kunnen lopen en dat volhouden gaf een kick. Ik besloot mijn grenzen te verleggen op de vijf en tien kilometer.’’ 

,,Na mijn verhuizing naar Gouda train ik vier keer per week op de atletiekbaan in het Groenhovenpark. In 2017 maakte ik kennis met het veldlopen door mijn eerste deelname aan de Goudacross. Het jaar erop deed ik mee aan alle competitiecrossen. Deze lopen vergen veel kracht en zorgen ervoor dat je ook op de weg beter gaat presteren. Ik won dit jaar de tienkilometerraces van de Reeuwijkse Plassenloop en de Haastrechtloop. Qua eindtijden wil ik naar de 40 minuten op deze afstand. Op de baan liep ik pas een 5000 meter in 19,46 minuten, dus dat moet lukken."

In de crosscompetitie gaat Daphne Lamboo voor de winst in het eindklassement bij de senioren. In de Boskoopse Floracross eindigde ze als vierde, waarna zij de Reeuwijkse Houtcross won in haar klasse. ,,In Boskoop stonden er voor mij drie onbekende atletes aan de start, die beter waren dan ik'', vervolgt de Goudse. 

,,Ik verspeelde veel energie door mee te gaan met de koploopster. Ik zakte ver terug. In Reeuwijk verdeelde ik mijn krachten beter. Master Nathalie Klaassen, die geklasseerd wordt in een andere leeftijdscategorie, hield ik in het vizier. Zij is sterker dan ik, maar in de finale liep ik op haar in. Dat geeft veel moraal voor aankomende zaterdag. De geluidswal, die de vrouwen drie keer tegenkomen op de 4650 meter lange wedstrijd, ben ik de afgelopen weken veel keer opgerend. Met de vorm zit het wel goed."

Uitlaatklep

In de toekomst wil Lamboo sterk bezette nationale crossen gaan lopen en een tweede marathon gaat ze niet uit de weg. 

Voor deelnames aan NK's komt Lamboo niet in aanmerking. ,,Daar ben ik nog niet goed genoeg voor", merkt ze nog op. ,,Atletiek is voor mij een heerlijke uitlaatklep. Op de club is het altijd gezellig. Ik richt mijn vizier op de regionale wedstrijden.’’

In samenwerking met indebuurt Gouda