Volledig scherm
Jaap van Dorp uit Boskoop is sinds 2011 actief bij Oranje en groeide daar uit tot skip (captain) van de nationale ploeg. © ANP

Boskoper en curlingkampioen Jaap droomt van de Olympische Spelen

De eerste doelstelling werd gehaald, de tweede niet. Boskoper Jaap van Dorp eindigde gisteren met het Nederlands curlingteam tijdens het EK op de achtste plek. De 29-jarige skip (captain) van Oranje hoopt desondanks op de Spelen.

Een kleine teleurstelling kan Jaap van Dorp niet onderdrukken. De achtste plek op het EK in het Zweedse Helsingborg was niet helemaal waarop hij gehoopt had. Van Dorp kwam met twee doelen naar de Europese titelstrijd. Het eerste was in de top 8 eindigen om zich zo voor het WK van eind maart in het Schotse Glasgow te plaatsen. Dat lukte. Maar het tweede, minimaal de halve finale halen, daarin slaagde het Nederlands team, dat verder uit Carlo Glasbergen, Wouter Gösgens en Laurens Hoekman bestaat, niet.

Quote

Als een van ons net niet scherp genoeg is, trek je aan het kortste eind

Jaap van Dorp

Er was genoeg reden om te denken dat een top 4-positie mogelijk was. Eind oktober won Nederland de finale van het wereldbekertoernooi. ,Maar we hebben in het begin van het toernooi een aantal mindere wedstrijden gespeeld", zegt Van Dorp. ,,Dat heeft ons de play-offs gekost. Van Italië en Noorwegen verloren we met de laatste steen. Als een van ons net niet scherp genoeg is, trek je aan het kortste eind.”

Het EK brengt hem het inzicht dat het halen van de wereldtop niet onmogelijk is. ,,Dat zit in meer trainen en soms anders trainen. Hier in Helsingborg ligt een andere ijsvloer dan in Zoetermeer. Een veel professionelere en naar dat niveau moeten we toe. Verder is curling een ervaringssport. Hoe langer we als team samen zijn, des te beter we worden."

Constante factor

Van Dorp kwam in 2011, nadat hij eerder al aan vijf EK's bij de junioren had meegedaan, bij het seniorenteam. Het was de tijd dat Nederland in de B-poule op de zevende plek eindigde. ,,We zaten de jaren erna dicht tegen promotie aan. Dat lukte ons in 2015, maar toen degradeerden we direct. Daarna wonnen we de B-poule en sinds 2016 spelen we op het hoogste niveau, waarin we tot een constante factor zijn uitgegroeid. We hebben ons nu al voor de vierde keer voor een WK geplaatst."

In Schotland moet de basis voor de eerste olympische deelname ooit worden gelegd. ,,De teleurstellende achtste plek heeft geen consequenties voor de Olympische Spelen. Bij de komende twee WK's zijn punten te verdienen en aan het einde wordt de balans opgemaakt. De top 7 en gastland China plaatsen zich direct voor de Olympische Spelen. Voor de Olympische Spelen zijn onze kansen nog intact. Andere teams hebben een kans via het olympisch kwalificatietoernooi, waar twee plekken te verdienen zijn. Omdat wij de WK hebben gehaald, hebben we ons daarvoor al geplaatst."

Om zo goed mogelijk voorbereid aan het WK te verschijnen, speelt Oranje nog een aantal toernooien. Van Dorp: ,,Normaal gesproken wordt het na Nieuwjaar rustiger met toernooien, maar wij hebben het druk. We gaan eerst naar China, daarna spelen we een paar keer in Europa, en we hebben in februari een trainingsstage. Hopelijk werpt die voorbereiding zijn vruchten af op het WK, waar we zoveel mogelijk punten voor de ranking willen halen."

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195