Volledig scherm
Tjeerd Meij over de 17de editie van de Goudse Mijl komende zondag: ,,We hebben al meer deelnemers dan vorig jaar." © Pim Mul

Goudse Mijl uitgebreid met een ploegenstrijd: ‘Dat geeft meer voldoening’

regiosportDe voorbereiding op de 17de Goudse Mijl is in volle gang. Vrijwilligers van roei- en zeilvereniging Gouda leggen de laatste hand aan de 1609 meter lange baan op de Reeuwijkse Plassen.

Tradities moet je koesteren, maar met nieuwe elementen kun je een wedstrijd aantrekkelijker maken. Daarom wordt op voorspraak van roeier Ronald den Boogert morgen voor het eerst in de historie van de Goudse Mijl een ploegenklassement gehanteerd, waarbij deelnemers niet één, maar twee keer hun krachten kunnen meten.

Bij de mannen gaat het om de acht, de dubbelvier en dubbeltwee en de vrouwen kunnen in de dubbelvier, dubbeltwee en de skiff punten scoren. ,,Dat is voor roeiers uit Alkmaar of Arnhem leuker. Dan hoeven ze na een race van zeven minuten niet meteen de boot uit het water te halen voor de terugtocht, maar kunnen ze nog een keer van start in een kleinere boot. Twee onderdelen geven meer voldoening", zegt Tjeerd Meij, voorzitter van het organisatiecomité van de Goudse Mijl.

,,Na een mijl gas geven sla je echt niet overboord van vermoeidheid. Roeiers kunnen wel meer hebben. We merken aan de inschrijvingen dat het idee aanslaat, want we hebben al meer deelnemers dan vorig jaar."

Spieren pijnigen

Quote

Toch is het leuk om even de spieren te pijnigen. De uitslag vind ik niet interes­sant

Tjeerd Meij, voorzitter organisatiecomité Goudse Mijl

Meij (55) beperkt zelf zijn deelname tot een baantje in de mix-twee met zijn partner Monique. ,,Ik moet opletten dat alles volgens plan verloopt. Dan kan je niet een aantal keren het water op. Toch is het leuk om even de spieren te pijnigen. De uitslag vind ik niet interessant. Bovendien zijn er zo veel sterke veteranen, dat wij kansloos zijn voor een medaille of een prijs.”

Dat geldt voor het gros van de deelnemers aan de Goudse Mijl. De meesten zijn ouder dan 30 jaar. Dan word je bij roeien tot de veteranen gerekend. ,,Klinkt wat oneerbiedig", lacht Meij. 

,,Maar jongeren zie je hier niet op deze wedstrijd. De meeste deelnemers zijn goed getraind en roeien regelmatig wedstrijden. Ik train zelf zo'n drie keer per week met de acht. Roeien is een fantastische hobby en perfect voor je fysieke gesteldheid. Je kan dit tot op torenhoge leeftijd volhouden."

Tweede huis

Dat zorgt bij Roei- en Zeilvereniging Gouda ook voor een hechte onderlinge band, stelt Meij. ,,Deze club telt niet voor niets zo'n 1100 leden en 200 vrijwilligers. Ik heb hier ook snel mijn draai gevonden. Ik was mijn leven lang volleyballer bij DOS in Schoonhoven, maar ik kom nog zelden in de sporthal. Roei- en zeilvereniging Gouda is mijn tweede huis."

De roeicommissie zwiept het niveau omhoog door de inzet van ervaren trainers en beter materiaal. Meij: ,,Een supertalent als Lisa Bruijnincx kom je niet elke dag tegen, maar er zijn ook andere jongeren die veel in hun mars hebben. Die willen we graag opleiden. Het zijn onze visitekaartjes."

Dat geldt ook voor de vrouwen van team Volantis, die de eer hoog willen houden. Hun boot 'De Visarend' vliegt steeds snel over de plassen. Of ze dat zondag kunnen waarmaken, is de vraag. Meij: ,,Maar niemand ligt er wakker van als er geen eerste prijs wordt veroverd. Het is bovenal een gezellig en evenement."

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda