Volledig scherm
PREMIUM
Gouda Valeria Nikulina (links) en Alevtyna Shalyhina uit Oekraine spelen in de zaal mee met het eerste van dames GMHC hockey. © Sandra Zeilstra

Goudse Mixed Hockey Club blij met talentvolle stagiaires uit Oekraïne

Tijdens de zaalcompetitie is de selectie van Gouda deze winter voorzien van een internationale kwaliteitsinjectie. Twee Oekraïense (jeugd-)internationals hockeyen tijdelijk mee met het hoogste vrouwenteam van de jubilerende hockeyvereniging. In hun eigen land behoren Lera Nikulina en Alya Shalyhina tot de top van hun leeftijdscategorie.

Net voor de kerstdagen krijgt Gouda-trainer Bas Ligthart een telefoontje. Twee 21-jarige Oekraïense hockeysters waren voor het Nederlandse zaalseizoen op zoek naar een club. Of zij misschien een keer met Gouda konden meetrainen? Het betreft niet de eerste, de beste speelsters uit het Oost-Europese land. Zowel Lera Nikulina als Alya Shalyhina behoort in haar thuisland tot de beste speelsters van haar leeftijdscategorie. Uitverkiezing voor het nationale team tot 21 jaar is voor hen allang geen bijzonderheid meer, Nikulina is inmiddels al verkozen tot aanvoerder. Om de stap naar de nationale seniorenselectie te vereenvoudigen wees de Oekraïense bondscoach het tweetal hoogstpersoonlijk aan. Ze moesten naar Nederland, het walhalla van de hockeywereld, om ervaring op te doen.

In samenwerking met indebuurt Gouda