Volledig scherm
Ellen van Dijk in actie tijdens de proloog van de Boels Ladies Tour. Ook toen kwam ze ten val, maar niet zo ernstig als afgelopen zaterdag. © Cor Vos

Herstel zal veel tijd vergen voor wielrenster Ellen van Dijk: ‘Het was geen gelukkige week’

Het WK tijdrijden op 24 september in het Engelse Yorkshire was hét grote doel van 2019 voor Ellen van Dijk. Maar een val in de Boels Ladies Tour maakte aan alle illusies een einde, want de Woerdense renster brak haar bekken op twee plaatsen en brak de kop van haar bovenarm. De (medische) vooruitzichten zijn goed maar het herstel heeft (veel) tijd nodig. Lopen zit er de komende zes weken niet in.

Het noodlot sloeg afgelopen zaterdag toe in de vierde etappe van de Boels Ladies Tour, tussen Arnhem en Nijmegen. In het ziekenhuis van Arnhem beschrijft Ellen de toedracht van het ongeval. 

,,Als tweede van het peloton keek ik even achterom'', aldus Van Dijk. ,,Mijn voorgangster week uit naar links en ik reed tegen haar achterwiel waarna ik hard tegen het asfalt kwakte. Met die botbreuken tot gevolg. Het was sowieso geen gelukkige week voor mij want ook tijdens de proloog ging ik tegen de grond."

Na een tijdelijk verblijf in het streekhospitaal van Tiel werd de renster van Trek-Segafredo naar Arnhem vervoerd. Aanvankelijk was de pijn hevig, maar na toediening van medicijnen viel dit mee. Van een geplande operatie aan de bovenarm is afgezien. De Boels Ladies Tour werd gekenmerkt door vele valpartijen. 

Nerveus koersgedrag

Quote

Het was sowieso geen gelukkige week voor mij want ook tijdens de proloog ging ik tegen de grond

Het waren niet de minsten die van de fiets tuimelden. Zo liepen Annemiek van Vleuten, Amy Pieters en de Mijdrechtse Lorena Wiebes schaafwonden op. ,,Vooral door nerveus koersgedrag'', legt Van Dijk uit. 

,,De vele sprintetappes werkten dit in de hand. Bovendien was ook de regen hier debet aan. Een selectieve heuvelrit in Zuid-Limburg ontbrak. Aan de stuurmanskunst van de deelneemsters lag het niet, want de Tour bood startgelegenheid aan UCI-ploegen en niet aan clubteams.”

Tot zaterdag was Ellen van Dijk bezig aan een goed seizoen. Met solowinst in Dwars door Vlaanderen en tijdritoverwinningen in de Healthy Ageing Tour, de Thüringen Rundfahrt en in Zweden. In Alkmaar prolongeerde ze haar Europese titel tijdrijden voor de derde keer. ,,Nu ik niet naar het WK kan, is dat Europese kampioenschap een pleister op de wonde'', reageert Van Dijk.

Trainingskamp

,,Komende zaterdag en zondag had ik de puntjes op de i willen zetten in de tijdrit en wegrit van de Madrid Challenge by La Vuelta. Die won ik vorig jaar. En ik heb net een geslaagd trainingskamp van een week in Spanje achter de rug. Een osteopaat heeft me daar begeleid, want tijdens het EK had ik rugproblemen. Na de behandelingen was ik vol goede moed over de afloop van het WK."

Via Twitter en Facebook wordt de onfortuinlijke Van Dijk massaal moed ingesproken. De meer dan driehonderd 'sympathisanten' krijgen allen persoonlijk antwoord van de Woerdense. ,,Ik was bang me te vervelen in het ziekenhuis'', reageert Van Dijk. ,,Maar dat gaat niet gebeuren gelukkig. Natuurlijk zit het me flink dwars dat het wereldkampioenschap aan mijn neus voorbij gaat." 

En enigszins relativerend: ,,Ik mis nu slechts een deel van het seizoen. Als het begin mei was gebeurd, had ik meer koersmaanden buitenspel gestaan.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden