Volledig scherm
Iris Govers, links © Kees Kuijt/Orange Pictures

Iris Govers: 'Wilde zo snel mogelijk de zaal in'

Iris Govers (25) werd met de basketbalsters van Solar-systemen/Grasshoppers uit Katwijk kampioen van Nederland. De Goudse baalde echter van twee maanden afwezigheid vanwege een polsbreuk.

Gefeliciteerd met de titel. Net op tijd weer speelklaar?
Govers: ,,Ja. De rentree viel me mee. Ik had verwacht dat ik vanwege de polsbreuk niet meer in actie zou komen, maar gelukkig verliep het herstel voorspoedig. Vlak voor de play-offs was ik er weer bij. Dat voelde goed."

Wat is er gebeurd met je pols?
,,Een onnozel ongeluk was de oorzaak van de breuk. Ik fietste naar mijn werk in Rijnsburg toen ik vanwege de gladheid in een bocht finaal onderuit ging. Het was een lelijke val en een gecompliceerde breuk. Na een week gips werd een plaat in het bot geschroefd. Ik mocht de linkerarm zeven weken niet belasten. Dat gebeurde in januari. Ik stond me daarna twee maanden te verbijten aan de kant."

Toch een voordeel dat je bij een fysiotherapeutenpraktijk werkt?
,,Ik zit inderdaad dicht bij het vuur. Ik verzorg de administratie van een maatschap op twee locaties in Rijnsburg en Katwijk. Mijn collega's konden me bijstaan tijdens de revalidatie. Bij mij kwam dat vooral neer op gedisciplineerd afremmen met rust en regelmaat, want als je vijf seizoenen in de eredivisie basketbalt wil je zo snel mogelijk de zaal in."

En in april toch weer van de partij in de play-offs.
,,Tegen Binnenland in Barendrecht maakte ik mijn eerste minuten. Als je zolang uit de roulatie bent en je team draait intussen als een tierelier, mag je slechts hopen op meer speeltijd. Ik kon er wel mee leven, hoor. Pijnvrij spelen lukte niet."

Feesten lukte wel met één hand?
,,Nou en of. Na de duidelijke 30-64 overwinning op Landsmeer zijn we met onze supporters teruggegaan naar onze sporthal Cleijn Duin voor een spetterend feest. Ik kon mijn glas goed vasthouden, want ik ben rechtshandig."

In samenwerking met indebuurt Gouda