Joey van Ede in het shirt van Montfoort, voor de fusie, toen hij wekelijks speelde.
Volledig scherm
Joey van Ede in het shirt van Montfoort, voor de fusie, toen hij wekelijks speelde. © Orange Pictures

Joey van Ede (27) stopt met selectievoetbal: 'Ik ben er klaar mee'

SPORTOndanks zijn 27 jaar stopt Joey van Ede na dit seizoen bij de hoofmacht van Montfoort SV'19. De middenvelder gaat verder in een lager elftal van de zaterdag-eersteklasser. ,,Ik ben klaar met het selectievoetbal."

Hij wist het al maanden. Nog voor dit seizoen twijfelde Joey van Ede over nog een jaar bij VV Montfoort, dat met MSV'19 fuseerde tot Montfoort SV'19. Begin 2019 keerde Van Ede terug van een reis door Zuidoost-Azië. Hierdoor voetbalde hij zes maanden niet. ,,Toen ik terugkwam, had ik twijfels of ik dit seizoen door wilde gaan. Dat deed ik toch, maar na een maand in de voorbereiding wist ik al dat dit mijn laatste jaar is. De technische commissie probeerde me over te halen om te blijven, maar voor mij stond het al vast", aldus Van Ede.

Bevrijding

Zijn besluit voelt voor hem als een 'bevrijding'. ,,Ik ben klaar met het selectievoetbal. De tijd die ik in het voetbal investeer weegt niet meer op tegen het plezier dat ik eruit haal. Ik zie op tegen het moeten trainen. Ook wil ik niet meer de zaterdag kwijt zijn aan het voetbal."

Van Ede is namelijk al zo'n twintig jaar zijn zaterdag kwijt, zoals hij het omschrijft. ,,Ik heb in de jeugd op hoog niveau gevoetbald, bij Ajax en FC Utrecht. Veel teamgenoten van nu hadden vroeger om 11.00 uur een wedstrijd en waren de rest van de zaterdag vrij. Ik niet", zegt Van Ede, die in totaal negen seizoenen voor een eerste elftal uitkwam, zes bij Montfoort en drie bij Argon.

Toekomst 

,,Ik denk niet dat ik ooit nog in het eerste elftal van Montfoort SV'19 ga spelen. Na de fusie met MSV'19 heeft de club een grote selectie, dus ik denk niet dat ik in de toekomst nodig ben als er veel blessures zijn. Ook verwacht ik niet dat ik het selectievoetbal enorm mis en na een jaar terugkeer. Het lijkt me heerlijk om weekendjes weg te gaan of andere sporten te doen. Helemaal niets doen zie ik ook wel zitten. Na een drukke werkweek wil ik in het weekeinde mijn eigen plan kunnen trekken. Voetbal kan een uitlaatklep zijn, maar bij mij ging het juist tegenstaan", zegt de marketingmanager van beroep.

Quote

Ik denk niet dat ik ooit nog in het eerste elftal van Montfoort SV'19 ga spelen

Joey van Ede, voetballer Montfoort SV'19

In het derde elftal van Montfoort SV'19 komt Van Ede veel bekenden tegen. Onder anderen Jelle de Boer, Nick van Luinen en Joost van Apeldoorn. ,,Ik woon al mijn hele leven in Montfoort. Al mijn vrienden spelen hier. Als ik bij het derde een paar keer niet train, is er niets aan de hand. Daarnaast ga ik vast nog weleens bij mijn goede vrienden Robin Vianen en Bart Roelofs kijken. Zij blijven voorlopig wel even doorgaan bij het eerste team."

Basisplaats

Van Ede was net als Roelofs en Vianen jarenlang een vaste waarde bij de Montfoorters. In zijn laatste seizoen is de middenvelder echter niet zeker van een basisplaats. ,,Maar dat speelde geen rol in mijn keuze om lager te voetballen. Misschien had ik iets meer plezier gehad als ik elke week zou spelen. Het klinkt misschien arrogant, maar ik vind dat ik hoor te spelen in dit elftal. De trainer (Bart Schreuder, red.) maakt andere keuzes. Daar maak ik me niet druk om, want dat heeft geen zin. Dit is het eerste seizoen waarin ik geen basisspeler ben. Het is niet leuk om zo af te sluiten, maar er is geen garantie dat ik volgend jaar onder de nieuwe trainer (Theo Boon, red.) meer speeltijd krijg. Als ik de komende maanden de kans krijg, laat ik zien wat ik nog kan."

In samenwerking met indebuurt Woerden