Volledig scherm
Marit van der Weijden © Orange Pictures

Marit van der Weijden is optimistisch over kansen GZC DONK in de play-offs

RegiosportDe waterpolosters van Widex/GZC DONK starten vanavond in de play offs om de landstitel tegen ZPB. De ploeg uit Barendrecht is weliswaar de eerste horde, maar voor de Goudse ploeg wacht pas vanaf de halve finales serieuze tegenstand.

Quote

Aan het begin van het seizoen dachten we dat we dé favoriet voor de titel zouden zijn

Marit van der Weijden

Er moet wel een wonder gebeuren wil GZC DONK over de eerste horde vallen. In de competitie werd ZPB onlangs met 18-1 geknipt en geschoren door de ploeg van trainer Patrick van den Heuvel. GZC DONK-speelster Marit van der Weijden weet dat het in de halve finales pas echt begint. De duels met ZPB zijn lekkere 'opwarmertjes.' De 17-jarige Van der Weijden miste vorig jaar de tweede seizoenshelft en begin dit seizoen ook een aantal duels. Bovendien waren er soms gaten van een paar weken zonder wedstrijden in het competitierooster. ,,En het is juist erg lekker om zo veel mogelijk wedstrijden te kunnen spelen'', stelt Van der Weijden. ,,Vorige jaren speelde ik soms drie duels in een weekend. Met de B-jeugd, het tweede en eerste team. Heerlijk was dat voor je spelritme."

Toch moest ze daar af en toe de tol voor betalen. Ze maakt al vanaf haar dertiende deel uit van de A-selectie van GZC DONK en kreeg de afgelopen jaren met overtraindheid, een burn-out en elleboogproblemen te maken. ,,Ik had vorig seizoen stress voor mijn schoolexamens en dat gecombineerd met vijf dagen per week trainen was even te veel." Nu voelt ze zich sinds een paar maanden weer fit en scoort ze gemakkelijk. Wel blijft het in 'huize Van der Weijden' passen en meten. ,,Ik train twee keer per week in Zeist met de jeugd- en A-selectie van Oranje en mijn broers Mart van 15 jaar en Jorrit van 12 jaar trainen ook met selecties in Zeist. Alleen trainen zij op andere dagen. Dat betekent dat onze ouders ons vier keer per week halen en brengen."

Die ouders konden trouwens ook goed met een gele bal overweg: moeder Ellen deed met het Nederlands team aan de Olympische Spelen mee in 2000 en vader Joost speelde jarenlang in het eerste team van GZC.

Vanavond is GZC DONK tegen ZPB extra gemotiveerd om opnieuw een grote zege te boeken tegen de Barendrechtse ploeg. Van der Weijden: ,,We willen een derde duel vermijden, omdat we zaterdagavond naar de finale om de ManMeer!-Cup van het tweede team in Heerenveen willen."

Halve finale

Het is te verwachten dat UZSC in de halve finale de volgende tegenstander van GZC DONK wordt, gezien de grote kwaliteitsverschillen tussen de top- en staartploegen in de eredivisie. ,,UZSC gaan we verslaan'', stelt Van der Weijden zelfverzekerd. Wint GZC DONK inderdaad de halve eindstrijd, dan is de verwachte tegenstander in de finale Polar Bears dat de reguliere competitie als eerste eindigde. ,,Aan het begin van het seizoen dachten we dat we dé favoriet voor de titel zouden zijn, maar ik zie wel dat die verwachting nu anders is'', erkent Van der Weijden. ,,We hebben drie keer verloren van Polar Bears. Dat is geen toeval meer. Simone van der Kraats heeft zich erg goed ontwikkeld, maar tijdens onze laatste confrontatie hadden we meer grip op haar snelle counters. Al met al een sterke ploeg, maar niet onverslaanbaar.''

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda