Volledig scherm
Martin Groenewold won in Gouda het WK kwalificatietoernooi. © Eric Taal

Martin Groenewold via Gouda naar WK in Londen

Martin Groenewold mag begin volgend jaar in het Londense Alexandra Palace opnieuw een gooi doen naar de wereldtitel hardbat. De tafeltennisser won zaterdag bij het Goudse Vriendenschaar het kwalificatietoernooi. 

De voormalig speler van de hoofdmacht van Avanti, die regerend wereldkampioen is, bleek uiteindelijk te sterk voor Ronald Vijverberg (TOGB) en de hardbat specialiste Ruby Tangerman (De Treffers). De top drie van plaatste zich voor het 'World Championship of Ping Pong' waarvan de finales op 25 en 26 januari 2020 worden gespeeld.

Tangerman heeft net als Groenwold een knappe staat van dienst in de hardbat-wereld en geldt als een absoluut talent. Als jeugdspeelster won ze in 2014 al haar eerste nationale titel in bij de vrouwen. En bij één titel is het niet gebleven. In 2016 en 2017 schreef Tangerman zelfs de wereldtitel op haar naam in de standaard bats klasse van WUTTO, de World United Table Tennis Organisation.

100.000 dollar

Hardbat pingpong is een technologievrije mix van kracht, snelheid en balgevoel. De populariteit van het hardbat en sandpaper pingpong is de laatste jaren sterk groeiende, nadat het lange tijd in de schaduw heeft gestaan van het jongere en snellere tafeltennis, waarin wordt gespeeld met stroeve katapulterende rubbers. Die toenemende belangstelling blijkt mede uit de aanwezigheid van internationale televisiecamera's en een prijzenpot van 100.000 dollar tijdens de wereldtitelstrijd. Het overleven van de groepsfase levert in 'Ally Pally' al 500 dollar op. De winnaar mag naar huis met 20.000 dollar.

,,Dat we ons hebben gekwalificeerd voor het WK is fantastisch'', verzekerde het trio dat begin volgend jaar naar Londen mag. ,,Dat wordt de komende zeven weken extra hard trainen.'' De Nederlandse afvaardiging, die kan rekenen op veel supporters, krijgt in Londen te maken met stevige concurrentie, onder meer van de 21-jarige titelhouder Sam Wilson.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda