Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Koen Laureij

Polsstokspringen Polsbroekerdam later door harde wind

Deelnemers aan en mensen die willen gaan kijken bij  het Hollands Kampioenschap polsstokverspringen in Polsbroekerdam moeten enkele uren extra geduld hebben. 

De start van deze wedstrijd, met een groot aantal deelnemers uit de Woerdense en Goudse regio, was gepland om 14.00 uur, maar de organisatie heeft besloten dit te verschuiven naar 18.00 uur. Naar verwachting is de wind dan gaan liggen. Bij de huidige windsterkte waaien stokken om en is het ook lastig om erin te klimmen.

Het aantal meldingen over stormschade in het Groene Hart valt tot nu toe mee. Vanmorgen woei langs de Zegerbaan in Alphen een boom om. De voor vandaag geplande evenementen, zoals het Wet 'n Wild Beachfestival in Alphen en Tractor Pulling in Montfoort, gaan gewoon door.

Bruggen

In de regio Dordrecht is besloten de bruggen naar beneden te houden. Dit is in de Alphense en Goudse regio niet het geval. Alle 24 bruggen die vanuit bedieningscentrum Steekterpoort in Alphen worden bediend kunnen gewoon omhoog en omlaag, laat Alphenaar Rolf van Oosten weten. Hij heeft de dagelijkse leiding.

,,De Coenecoopbrug in Waddinxveen is gevoelig voor wind, dat komt ook doordat die vaak vol op de wind staat. Bij 's-Molenaarsbrug in Alphen wil het ook nog weleens spannend worden", maar we houden nu geen bruggen naar beneden", aldus Van Oosten. Er  is volgens hem geen vuistregel, bijvoorbeeld vanaf windkracht negen blijven alle bruggen omlaag.

De hefbruggen in Alphen, Boskoop en Waddinxveen kunnen omhoog naar hun maximale stand van 34 meter. ,,Maar meestal is dat niet eens nodig", benadrukt Van Oosten.

Treinen

Tussen Waddinxveen en Boskoop was een uurtje geen treinverkeer mogelijk door takken op het spoor.