Volledig scherm
Roy Weenink (WVC) ziet geen toekomst meer in het zondagvoetbal. © Orange Pictures

Roy Weenink kiest voor zaterdagvoetbal bij RCL

RegiosportRoy Weenink stapt na dit seizoen over naar zaterdag-tweedeklasser RCL uit Leiderdorp. De aanvallende middenvelder van zondag-derdeklasser WVC uit Roelofarendsveen denkt dat het zondagvoetbal ten dode is opgeschreven.

De verleiding om het eens hogerop te proberen kon Roy Weenink na een telefoontje vanuit Leiderdorp niet weerstaan. ,,Ik heb een paar keer meegetraind met RCL en na een aantal gesprekken met de trainer Faizel Soekhai heb ik besloten de stap te wagen", vertelt Weenink over zijn aanstaande transfer. ,,Ik ben nu 25 jaar en ik wil ervaren waar mijn top ligt. Ik heb tot nu toe nooit de behoefte gehad om elders hogerop te gaan. Ik wilde liever met mijn vrienden blijven spelen. Daar heb ik geen spijt van. Bij Alkmania, dat later fuseerde met SVOW en WVC werd, speelde ik op zaterdagen in de jeugd. Op zondagen deed ik bij de senioren mee en tussendoor speelde ik op zaterdagavond in de zaal."

Reizen

Spelen op zondag gaat Roy Weenink steeds meer tegenstaan. In de derde klasse laag B speelt hij met WVC dit voorjaar uitwedstrijden ver weg van zijn vertrouwde woonplaats Oude Wetering, wat hem totaal niet trekt. ,,Afgelopen zondag was Haastrecht, waarvan we met 1-0 wonnen, de tegenstander", vervolgt Weenink. ,,Dat was met de auto een reis van drie kwartier. Dit is niet leuk. WVC gaat zich vast handhaven in de derde klasse, maar na het volgende seizoen verdwijnt ook de derde klasse op zondag in West II. De kans bestaat dat WVC - als de fusie met DOSR niet doorgaat - in het district West I ingedeeld wordt en dan moeten we richting Amsterdam onze uitwedstrijden gaan spelen. In al dat gereis heb ik totaal geen zin. Nu stap ik op de fiets en ben ik zo op ons sportpark. Naar RCL is het tien minuutjes met de auto. Mijn vriendin Yara, die afkomstig is uit Katwijk en met wie ik samenwoon, speelt in het eerste vrouwenelftal van RCL. Ze speelt op dezelfde positie als ik. Wij zitten met alles vaak op een lijn."

Quote

Nu ik voor prestatie­voet­bal kies, realiseer ik me dat ik veel ga missen: het biertje op de donderdag na de training en uiteraard de derde helft op zondag

Roy Weenink

RCL lijkt Weenink een club met ambitie. Zelf heeft hij in zijn 'onopvallende' voetbalcarrière nooit enig succes gekend. ,,Ik ben nog nooit met een team kampioen geworden. De lichting waarin ik zat, liep niet over van talent. We hebben wel altijd veel plezier gehad. In mijn juniorentijd was ik ook middenvelder. Ik had een goede klik met Tom Marsiglia, die helaas gestopt is. Regelmatig pikte ik een doelpuntje mee. Nu ik voor prestatievoetbal kies, realiseer ik me dat ik veel ga missen: het biertje op de donderdag na de training en uiteraard de derde helft op zondag. Bij RCL zal het overigens niet veel anders zijn, denk ik."

Weenink verwacht niet dat hij zomaar in het eerste elftal komt bij RCL. ,,Ik zal er serieus voor moeten gaan. In de voorbereiding wordt er zes weken lang drie keer per week getraind. In de oefen- en bekerwedstrijden zal ik me moeten bewijzen. Ik denk dat ik het niveau aankan. Als je met betere voetballers samenspeelt, dan ga je zelf ook beter spelen. Het maken van doelpunten gaat me momenteel wat minder goed af, maar ik weet wat mijn sterke punten zijn: een goede eindpass geven en het overzicht behouden. Ik hoop bij RCL te slagen en wie weet keer ik nog eens terug bij WVC of de nieuwe fusieclub, die Roelofsarendsveen dan rijk is."