Noura el Ayachi van Nippon the Healthclub in Schoonhoven.
Volledig scherm
Noura el Ayachi van Nippon the Healthclub in Schoonhoven. © Stephan Tellier

Talloze reacties na boodschap van Noura: ‘Mijn sportschool gaat 1 juni open’

Sportschoolhoudster Noura el Ayachi uit Schoonhoven is overspoeld met reacties nadat zij er vorige week met gestrekt been in ging. Bij talkshow OP1 en in deze krant gaf ze aan dat haar club coronaproof is en hoe doe dan ook op 1 juni opent. De berichtjes komen uit alle hoeken, zegt ze. ,,We zijn meer dan een zweethok.”

Het kabinetsbesluit dat sportscholen naar verwachting pas op 1 september open kunnen, kwam bij El Ayachi aan als een mokerslag. Ze vindt het onterecht: El Ayachi heeft zich met haar sportschool naar eigen zeggen prima op de anderhalvemetermaatregelen voorbereid. Dinsdag spreekt branchevereniging NL Actief daarover met minister Martin van Rijn (Medische Zorg en Sport), zegt de Schoonhovense.

,,Dat zoveel mensen begrip tonen, komt omdat het geen burgerlijke ongehoorzaamheid is”, zegt El Ayachi. ,,Het is niet: we doen waar we zin in hebben. We willen Den Haag wakker schudden: Hoe kan dit? Dat we achteraan in de rij worden gezet, met seksclubs, coffeeshops en casino’s? Terwijl er een goedgekeurd protocol lag, dat opeens niet meer werd benoemd. We willen uitleg.” 

En dat, zegt El Ayachi, krijg je alleen voor elkaar met gestrekt been. ,,Als de gesprekken met Minister Van Rijn onvoldoende resultaat hebben, dan moeten we kijken naar stap twee. Diverse collega’s nodigen ambtenaren uit: Kom maar met eigen ogen kijken.”

Zweethok

Collega-sportschoolhouders weten haar massaal te vinden. ,,Ik krijg berichten: ‘Wij gaan ook open per 1 juni’. Er zijn zelfs collega’s die dat eerder doen: aanstaande maandag al. Er zijn ook al sportscholen omgevallen. Wat  je ook leest is: de nood is dusdanig hoog, we moeten wel. De berichtjes voelen als steun. Fijn om te zien dat het serieus wordt genomen door branchegenoten. We willen laten zien dat we meer zijn dan een zweethok. Dat we serieus omgaan met de gezondheid.”

In samenwerking met indebuurt Gouda