Van der List (29) na blessure terug bij Feyenoord Basketball: tijd voor eerherstel

regiosportNa een eerste seizoen bij eredivisionist Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball dat voor hem en zijn club tegenvallend verliep, wil Gouwenaar Jeroen van der List (29) zichzelf bewijzen.

Nooit eerder was Jeroen van der List zwaar geblesseerd. Maar in zijn eerste contractjaar in Rotterdam overkwam het hem twee keer. Eerst raakte zijn knie overbelast tijdens de drukke voorbereiding van vorig seizoen met Feyenoord Basketball en het nationale 3x3-team. En na het clubseizoen, tijdens een 3x3-toernooi in Maleisië, scheurde de 2,13 meter lange center zijn enkelbanden, door op iemands voet te landen.

Volledig scherm
Gouwenaar Jeroen van der List in actie namens Feyenoord Basketball in de wedstrijd tegen ZZ Leiden. © Jasper Van Everdingen

Tussendoor maakte de voormalig jeugdspeler van BV Springers, wiens debuut in de hoofdmacht van Feyenoord tot januari op zich liet wachten, zijn entree in een dolend team dat op de ranglijst ver was weggezakt. Met het ene tegenvallende resultaat na het andere, een stoelendans met onervaren coaches en een figurerende rol in de play-offs, had de 18-voudig international kunnen denken: ik ga verder kijken. Dat deed hij ook.

,,Ik wist dat er in Rotterdam niet veel budget was", vertelt Van der List. ,,Vorig seizoen kon ik bij Feyenoord spelen, omdat ik de A-status van het NOC*NSF had." De Nederlandse sportkoepel die topsporters financieel ondersteunt, betaalde zijn inkomen. Door tegenvallende prestaties op het WK en EK is Nederland die A-status kwijtgeraakt. ,,Daarom ging ik er al vanuit dat ik naar een andere club zou gaan.”

Voor Van der List, die al in Frankrijk, Amerika en Japan speelde, lonkte deze zomer een nieuw buitenlands avontuur. ,,Ik had aanbiedingen uit Spanje en Griekenland, waar ik meer kon verdienen dan bij Feyenoord. Maar niet wat ik wilde verdienen áls ik daadwerkelijk naar het buitenland zou gaan."

De geboren Gouwenaar en inwoner van Rotterdam koos voor zekerheid. ,,Ik woon nu dichter bij huis. Daarbij had ik in de voorbereiding tijd nodig om weer helemaal fit te worden. Feyenoord kon mij de ruimte geven om rustig te herstellen en gezond aan het seizoen te beginnen. De club had intussen weer budget, waardoor ik opnieuw heb getekend."

Energie

In het team waar Van der List een jaar geleden aansloot, speelde hij met de dertigers Robert Krabbendam en Ties Theeuwkens. Nu, in het flink ververste team van de nieuwe hoofdcoach Toon van Helfteren, is de 29-jarige Van der List de oudste speler. ,,Een jonger team betekent meer onervarenheid, maar ook meer energie. Als je dat de goede richting opstuurt, kan dat leuk uitpakken."

Dat bleek afgelopen weekeinde in het Topsportcentrum tegen topploeg ZZ Leiden. De Rotterdammers maakten in de ouverture tegen de Leidenaren een veelbelovende indruk. De weer fitte Van der List en zijn teamgenoten waren dicht bij een stunt: 79-82.

Of de oudste van het stel dit seizoen vooral de jonge garde op sleeptouw moet nemen? ,,Als iemand op de training iets in mijn ogen beter kan doen, dan zeg ik dat. In de wedstrijden moet ik laten zien een ervaren speler en vaste waarde te zijn. Dan word je ook serieuzer genomen. Je kan wel wat van aan ander zeggen, maar als je er zelf ook niks van bakt, dan schiet dat niet op."

Bewijzen

Zijn waarde, die hij vorig jaar in slechts zestien duels kon laten zien (gemiddeld 14,9 punten en 8,5 rebounds), wil Van der List nu een heel jaar bewijzen. ,,Ondanks dat ik niet veel heb gespeeld, heb ik goede statistieken neergezet. Daar ben ik tevreden over. Mijn doel is sowieso om fit te blijven. En om een speler met goed scorend vermogen voor mijn team te zijn, waarmee ik in de top 5 hoop te eindigen."

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda