Volledig scherm
© ANP

Fidan Ekiz bedreigd na column over rellen door Turkse Nederlanders

AD-columniste Fidan Ekiz is bedreigd na haar column over de rellen door Turkse Nederlanders in Rotterdam. ,,Maar ik heb ook heel veel steun gekregen, ik krijg enorm veel reacties van mensen.”

De column van Ekiz in het AD is massaal gedeeld op sociale media. Haar oproep aan de ‘zwijgende meerderheid’ om hun stem te laten horen, heeft duidelijk een snaar geraakt. ,,Ik ben gebeld door CNN, de BBC, een Duitse radiozender. Mijn telefoon heeft de hele morgen niet stil gestaan.”

Quote

Mijn telefoon heeft de hele morgen niet stil gestaan

Fidan Ekiz

De bedreigingen komen van anonieme personen, via Twitter en e-mail. ,,Ik kreeg zogenaamd een bericht van de MIT, de veiligheidsdienst in Turkije. Dat ik op moet passen met mijn familie, dat ik het land niet meer in kom en dat ik goed om me heen moet kijken als ik op straat loop.” Het is niet de eerste keer dat Ekiz negatieve reacties krijgt vanuit de Turkse gemeenschap. ,,Ik woon er middenin. Als ik naar de Jumbo ga, hoor ik wel eens opmerkingen. Welke? Dat ik een landverrader ben bijvoorbeeld.”

Voorzichtig

Ekiz is niet bang. ,,Ik zal me nooit laten tegenhouden. En ik ben niet bang. Ja, voor de kleinste dingen zoals spinnen wel, maar voor dit soort dingen niet. Integendeel: ik ben eerder iemand die naar het gevaar toe loopt. Hoewel ik nu niet zo snel naar Turkije zou gaan met mijn kind. Voor mijn familie ben ik wel voorzichtig.”

,,Ik heb het gevoel dat ik me wel moet uitspreken, want er zijn niet zoveel mensen die hetzelfde podium hebben als ik. Ik heb de positie dat ik mijn stem kan laten horen, dus dan moet ik dat gewoon doen. En Nederland wil deze nuance wel horen. Onderling wordt er wel heel veel over gesproken, maar naar buiten toe niet. Mensen willen de vuile was niet buiten hangen, ze zijn bang dat de hele gemeenschap in diskrediet wordt gebracht en bang vanwege de onderlinge spanningen sinds de mislukte coup.”

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam