Volledig scherm
Sip van der Weg: 'Kim is welkom bij ons'. © Jan de Groen

Fractieleider LOB: 'De PvdA begint op de Partij van de Angst te lijken'

,,De PvdA begint op de Partij van de Angst te lijken.'' Dat zegt fractieleider Sip van der Weg van oppositiepartij LOB over het vertrek van PvdA-raadslid Kim van de Kant.

Zij stapte op omdat zij weigerde excuses te maken voor haar kritiek op ONS-raadslid Arno Oomen. Hij weerde als organisator van het Shantyfestival in Spijkenisse een koor met vrouwen, omdat het feest alleen voor mannenkoren is. Van de Kant vond dat vrouwonvriendelijk, maar werd door haar fractie teruggefloten. Zij weigerde excuses te maken en stapte uit de fractie.

,,Dat dit juist de PvdA, die zo veel aandacht vraagt voor emancipatie, overkomt, daar heb ik moeite mee. Had dit niet anders opgelost kunnen worden. Nu lijkt het: dit vindt ONS niet leuk, dus we slachtofferen Kim.'' En, zegt Van der Weg, bij zijn partij is zij meer dan welkom. ,,Een jong raadslid dat activistisch is, moet je koesteren.''

Quote

Een jong raadslid dat activis­tisch is, moet je koesteren

Sip van der Weg

Standvastigheid

Peter van der Velden van de Volkspartij heeft 'waardering voor Kims standvastigheid'. ,,We zien dat Kim voor idealen staat, wij hebben daar bewondering voor. Wij hopen dat ze in de gemeenteraad blijft.''

ONS laat weten geen druk te hebben uitgeoefend op de PvdA. Wel kreeg de PvdA te horen dat Van de Kant beter had kunnen bellen met Oomen in plaats van haar kritiek op Facebook te zetten.

In een WhatsAppbericht schrijft PvdA-wethouder Wouter Struijk dat de kritiek op het Shantyfestival slechts één van de incidenten is met Van de Kant. ,,Het speelt al maanden dat Kim niet kan samenwerken met de fractie en ook haar verplichtingen niet nakomt naar de partij. Vaak is ze ook niet aanwezig bij activiteiten. Dat is vervelend en inmiddels onacceptabel.'' Gistermiddag kwam de PvdA met een aanvullende verklaring. De partij zegt vóór emancipatie te zijn en bedankt Van de Kant voor haar inzet.