Volledig scherm
Hanneke Nijhof dacht in 2006 bij het schrobben van de wc-pot aan ONS-oprichter Richard Sitton. Dat had grote gevolgen... © ANP

PvdA is bang voor een nieuwe 'pleeborstelrel'

ANALYSE PvdA-raadslid Hanneke Nijhof was in 2006 nog jong en onbedorven, toen ze op de website van de Spijkenisser PvdA een later door haar ernstig betreurde column schreef. Ze vertelde daarin dat ze tijdens het draaien van de pleeborstel in de wc-pot aan ONS-oprichter Richard Sitton moest denken. 

En  aan zijn vraag wie de wethouderskandidaten voor de PvdA zijn. ONS, de grootste partij in de gemeenteraad, reageerde furieus. Nijhofs woorden waren volgens ONS-kopstuk Gert Jan 't Hart kwetsend voor de partijleider. En ook het openbaar maken waarover zij met Sitton praatte, zorgde voor zoveel wantrouwen dat ONS de coalitie-onderhandelingen met de PvdA afbrak.

Het duurde na de 'pleeborstelrel' twaalf lange jaren dat de sociaaldemocraten in de oppositiebanken moesten blijven zitten. Totdat ze in 2018 met een nieuwe ploeg kwamen met geen enkel raadslid uit 2006. Met de jonge, positieve Wouter Struijk had de PvdA bovendien een boegbeeld die door vriend en vijand werd omarmd. En zo kwam de PvdA na een goede verkiezingsuitslag naast ONS en de VVD terug aan de macht.

Vrouwonvriendelijk

Dat verliep rustig, totdat anderhalve week geleden raadslid Kim van de Kant (26) alle ONS-gezinden hard op de tenen trapte. Ze beledigde de éminence grise Arno Oomen van de lokale partij door hem op Facebook als ouderwets, vrouwonvriendelijk en niet flexibel neer te zetten. Niet in zijn functie als raadslid, maar als organisator van het Shantyfestival in Spijkenisse. Oomen wilde, tot Van de Kants verbijstering, geen koor met vrouwen toelaten op het festival in oktober. Ze schreef: '1915 belde net, ze wilden hun bekrompenheid terug'.

Quote

1915 belde net. Ze wilden hun bekrompen­heid terug

Gewraakte tekst van Kim van de Kant op Facebook

De rapen waren gaar, ONS was erg teleurgesteld in de coalitiepartner. Omwille van de goede verhoudingen wilde de PvdA dat Van de Kant excuses maakte. Zij kreeg toen voor het eerst te horen over de 'pleeborstelrel'. Over de rol van Nijhof, inmiddels voorzitter van de PvdA Nissewaard, en over de gevolgen. Zoiets wil de partij echt nooit meer meemaken. In de periode van het verplicht plaatsnemen op de strafbank voerde de PvdA ingetogen oppositie. Er werden intern grote vraagtekens gezet bij de grondexploitatie rond de centrumplannen. Een topambtenaar van financiën stapte zelfs op, omdat wat toenmalig wethouder Gert Jan 't Hart berekende volgens hem niet kon. Toch durfden ervaren raadsleden als Hans van Kleef, die ervaring had als wethouder in Schiedam, nooit ONS met betrouwbare tegenberekeningen om de oren te slaan. Liever werd de leidende partij gepleased, want anders kwam een plaats in de coalitie nooit meer terug in beeld.

Relatie

En nu de PvdA weer mee mag 'regeren', is er de rel rond Van de Kant. Zij is volgens de PvdA een ongeleid projectiel met wie niet valt samen te werken en die afspraken niet nakomt. Maar wie haar in huis haalt, weet dat ze een activiste is met het hart op de tong. Wouter Struijk, die nota bene een relatie met Van de Kant heeft gehad, moet dat als geen ander weten. Toch had de PvdA zoveel vertrouwen in haar dat ze hoog op de lijst kwam bij de voorbije, zo succesvol verlopen verkiezingen.

Uit angst voor dezelfde gevolgen als na de 'pleeborstelrel' eiste de PvdA-fractie dat de politica een knieval zou maken. Over een onderwerp dat niks met de lokale politiek van doen heeft. Van de Kant weigerde, stapte uit de partij en neemt de raadszetel mee. De PvdA blijft achter als de grote verliezer. En maakte het daarna nog erger. Na het vertrek van Van de Kant maakten de PvdA-raadsleden officieel bekend dat zij ook vinden dat koren met vrouwen op een shantyfestival welkom moeten zijn.

Volledig scherm
Toenmalig PvdA-raadslid Hanneke Nijhof (onder) ontketende onbedoeld in 2006 een 'pleeborstelrel'. Nu onder haar voorzitterschap is er een nieuwe rel rond raadslid Kim van de Kant (boven). Zij stapte vorige week uit de PvdA-fractie en begint een eigen linkse partij. © AD
Volledig scherm