Volledig scherm
Jamal Ben Saddik oog in oog met Rico Verhoeven tijdens de staredown © Mischa Keemink 2017

'Zege van Jamal zet de deur open naar een breder publiek'

De aandacht voor vechtsporten in Nederland heeft de afgelopen jaren een flinke vlucht genomen. Maar hoe zit dat in België, het thuisland van Jamal Ben Saddik die het zaterdag tegen Rico Verhoeven opneemt om de kampioensgordel zwaargewicht van Glory?

Volledig scherm
Matchmaker Cor Hemmers grijpt in als de gemoederen tussen Verhoeven en Ben Saddik oplopen. Hemmers: ,,Er was in België amper aandacht, maar het gaat nu steeds meer leven." © Mischa Keemink 2017

Door Tim Reedijk

Een zoektocht in de archieven van de grootste sportkrant van België, Het Laatste Nieuws, spreekt boekdelen. ,,Zegt de naam Jamal Ben Saddik u iets?", is de eerste zin van het nieuwsbericht waarin de in Antwerpen wonende kickbokser Rico Verhoeven uitdaagt voor een partij. Het is dan maart 2017.

Zoals in Nederland vechtsport ook tijdenlang maar een zeer select clubje trok. Mede dankzij de successen van Rico Verhoeven zwelt de aandacht langzamerhand aan, zeker in aanloop naar het gevecht met Badr Hari en nu met Ben Saddik. Volgens Sverre Denis, kickboksexpert op de sportredactie van Het Laatste Nieuws, heeft België óók een kickbokser van naam nodig om de sport meer te laten leven. ,,Er is in België zeker een markt, maar we hebben gewoon niet zoveel grote namen, geen leidersfiguur. Dat ging bij jullie in Nederland een stuk makkelijker. Wij hebben geen vechter van wie je zegt 'ja, dat is de man'. We hopen natuurlijk dat die snel opstaat. Ik denk zelf dat Jamal dat kan zijn."

Cor Hemmers, matchmaker en sportdirecteur van Glory, beaamt dat de Belgische aandacht voor vechtsport van ver komt. Als matchmaker staat hij dicht bij zowel Verhoeven als Ben Saddik. De Belg traint bij het Bredase Hemmers Gym onder het bewind van Hemmers' zoon Nick, die daar eigenaar is. ,,Er was in België amper aandacht, maar het gaat nu steeds meer leven. Jamal vertelde zijn verhaal bij de VRT (Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie, red.) en ik denk dat het daarom wel onder de Belgen is gaan leven."

Bij de VRT werd het levensverhaal van Ben Saddik -hij komt van de straat en overwon en vocht jaren tegen kanker- nog eens extra gestipt. ,,Dat mooie verhaal is ook een boost", vindt Hemmers, die aan zijn pupil merkt dat alle aandacht wennen is. ,,Hij vertelde me dat hij wild wordt gebeld. Ze willen 'm zondag na het gevecht allemaal in programma's hebben."

Leven

Quote

Het zou heel goed zijn als er een Belg aan de top staat, al mag ik Rico heel graag.

Sverre Denis

Ook Denis merkt, zowel in zijn privéleven als in de Belgische mediawereld, dat de sport steeds meer gaat leven. En niet in de laatste plaats vanwege de resultaten van Ben Saddik, die overigens onder de Marokkaanse vlag vecht. ,,Hij heeft zoveel mentale power, als je ziet waar hij vandaan komt. Hij is een figuur om naar op te kijken. Dat gaat verder dan het Belgisch-Marokkaanse gedeelte."

Ook is het imago van de sport in België wat opgekrikt, zo constateert Denis. ,,Het is niet puur sensatie, gewelddadig en barbaars. Het wordt steeds meer duidelijk dat kickboksen meer is dan meppen. Ik zeg zeker niet dat de aandacht hier massaal is, maar als ik door Antwerpen loop zie ik overal posters. Als hij Rico verslaat, zal die aandacht alleen maar verder groeien - zowel onder de Marokkanen als de Belgen."

Haalbaar

Maar is dat haalbaar, een zege van Ben Saddik op Verhoeven? In 2011 lukte het de reusachtige Belg al eens. ,,Jamal kan wel eens de juiste man op de juiste plek zijn. Het zou heel goed zijn als er een Belg aan de top staat, al mag ik Rico heel graag. Maar een zege van Jamal zal de deur naar een breder publiek openzetten", denkt Denis. Ook Hemmers voorziet kansen voor de Belg, al waagt hij zich als matchmaker niet aan een voorspelling. ,,Na Rico's zeges op Ismael Lazaar en Antonio Silva is Jamal echt van een ander kaliber. Het wordt techniek en strategie tegen power en explosie. Dat is heel onvoorspelbaar."

We blikken de hele week vooruit op het gevecht van zaterdagavond en hebben na afloop van de wedstrijd ook de samenvatting online staan. Ziggo Sport zendt het live uit.