Eindeloos dwalen door doolhof van maïs

VideoGoed bij elkaar blijven. Als er één tip op van toepassing is, is het deze wel. Want écht verdwalen is ook weer niet de bedoeling.

Quote

Het is weer eens wat anders dan het zoveelste speelpara­dijs

Mary Bisschop

In Dussen is sinds kort een maïsdoolhof. Dolen door de hoge stengels op zoek naar de uitgang. En onderweg kabouters, letters en insecten tegenkomen als extra spelelementen. Je hoofd boven het maïsveld uitsteken om snel de weg te vinden is niet mogelijk. Verdwalen is de bedoeling. Wie slim is, heeft de uitgang binnen een kwartier gevonden, maar is dan wel alle puzzels en aanwijzingen misgelopen. Wie alle weggetjes, inclusief de doodlopende bewandelt, heeft er na afloop ruim 3,5 kilometer opzitten.

Evenementenbedrijf De Fuif aan de Baan in Dussen is initiatiefnemer van het doolhof, dat bestaat uit een veld van twee hectare. Kaarsrecht - met gps-navigatie - is het graan ingezaaid.

Keukentafel
Daarna zijn Pieter Verschure en zijn partner Esther van Gardingen aan de keukentafel gaan zitten om een doolhof te ontwerpen en daarna een deel van de maïs te oogsten en de ontstane metersbrede paden in te zaaien met gras. Het resultaat was gisteren voor het eerst te zien.

,,Het is weer eens wat anders dan het zoveelste een speelparadijs,'' zegt moeder Mary Bisschop. Met drie vriendinnen en hun kinderen begaven zij zich gistermorgen voor het eerst in het doolhof. ,,Bovendien vind ik dat je lokale initiatieven moet promoten.''

De acht kinderen houden de pas erin en voeren zelfs af en toe het tempo op. ,,Volgens mij hebben we nu alle paden gehad, maar het loopt hier ook dood'', zegt Nigel. Toch hebben de vriendjes en vriendinnetjes een zijweggetje over het hoofd gezien. En daar gaan ze weer. ,,Jongens, niet te snel lopen, anders missen we de hints.''

Doodlopend
Hemelsbreed, op nog geen dertig meter van de eerste groep, verschijnt de tweede. Weer moeders met kinderen die bewust hebben gekozen voor een betaalbare vakantieactiviteit in de omgeving. Wat de tweede groep echter nog niet weet is dat de afstand tussen hen en de eerste groep in werkelijkheid veel groter is. Ze zullen nog heel wat doodlopende paadjes tegenkomen.

Van Gardingen kijkt geamuseerd toe. ,,Op papier kan het er mooi uitzien, maar je moet het toch met eigen ogen zien.'' Haar enthousiaste blik verraadt dat zij en haar partner in de opzet zijn geslaagd.

Rivierenland