Festival doorbreekt taboe op een stoornis

VideoPraten over een psychische stoornis gaat niet iedereen even makkelijk af. Het festival Laat je niet Gek Maken moet helpen het taboe te doorbreken.

Bij de ingang van jongerencentrum M3 in Leerdam is een rechthoek afgezet als crisisgebied. Mirjam Giphart stapt er in rond en zaait enige verwarring door 'de verwarde vrouw' te spelen.

,,Ik ben ervaringsdeskundige en als zodanig werkzaam voor de GGZ. Ik lijd zelf aan depressies en heb soms zelfmoordneigingen. Ik vraag me zelfs elke dag af wanneer het moment komt dat ik zover ben. Ik geef lezingen, bezoek scholen. Op een theatrale manier stel ik het onderwerp psychische stoornis aan de orde. Dat is hard nodig want het duurt voor veel mensen te lang voor ze erover durven te praten.''

Quote

Het duurt vaak heel lang voordat mensen over een stoornis durven praten

Mirjam Giphart, actrice

Ahmet Turkmen heeft zichzelf behangen met stigma's. Op stickers staan termen als 'Turk', 'asociaal', 'draaideurcrimineel', 'aansteller'. Met elke bezoeker van het de eerste editie van het festival Laat je niet Gek Maken gaat hij een praatje aan. Hij heeft een periode van 17 jaar verslaving aan harddrugs achter de rug en is sinds 7 jaar clean.

,,Er zijn tijden geweest dat ik dacht dood te gaan als verslaafde. Ik ben mijn werk kwijtgeraakt, heb in de gevangenis gezeten, ben gescheiden. Ik had een schuld van 60.000 euro. Tot er een moment kwam dat ik ging afkicken in een kliniek, in 2010. Ik kan het me nog goed herinneren dat er eindelijk iemand was die mijn binnenkant zag. En toen kreeg ik het stempel 'doorzetter' opgeplakt. Dat was een bijzonder gevoel. Ik wilde als ik weer clean was gaan werken als kraanmachinist. Uiteindelijk ben ik als ervaringsdeskundige gaan werken in de verslavingszorg en doe dit soort optredens door het hele land.''  

Programma
Het podiumprogramma werd gisteren aan elkaar gepraat door Manuel Venderbos, presentator van het wetenschapsprogramma Galileo. Er waren optredens van cabaretière Marjolein van Kooten, Jim de Groot en Judy Blank. No Limit gaf een dansvoorstelling.  

Het festival Laat Je Niet Gek Maken is een initiatief van de stichting Te Gek. Die werd dit jaar opgericht om activiteiten zoals een inloopspreekuur te houden voor jongeren met een psychische stoornis. Dat spreekuur is wekelijks in jongerencentrum M3.

Het initiatief werd door de gemeente Leerdam beloond met een opstartsubsidie van 5.000 euro. Eerder dit jaar ontving de stichting een prijs voor het beste sociale idee in de gemeente.

Rivierenland

Poll

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

  • Mee eens (58%)
  • Niet mee eens (42%)
2721 stemmen