Volledig scherm
Geertje Kuijntjes is sinds augustus vorig jaar de oudste inwoner van Nederland. © Gemeente Gorinchem

Gorcumse is met 111 jaar oudste van Nederland

De oudste inwoner van Nederland vierde dinsdag haar verjaardag. Geertje Kuijntjes uit Gorinchem werd 111 en wil vrijdag naar de Vierdaagse. En dat gaat ook gebeuren.

Quote

Ze wil eigenlijk niet al te veel gedoe rond haar verjaardag

Woordvoerder van Rivas Zorggroep

Sinds augustus vorig jaar is Geertje Kuijntjes de oudste inwoner van Nederland. Vrijdag is ze dankzij de inzet van Stichting Ambulance Wens te gast bij het defilé van de Vierdaagse in Nijmegen.

De geboren en getogen Gorcumse woonde tot zes jaar geleden nog zelfstandig. Vandaag de dag woont ze in een van de verzorgingshuizen in de Arkelstad omdat het lichamelijk moeizamer gaat. Geestelijk verkeert ze volgens een woordvoerder van de Rivas Zorggroep nog in goede gezondheid. 

Vierdaagse
,,Ze wil eigenlijk niet al te veel gedoe rond haar verjaardag'', vertelt deze. Dat is ook de reden waarom Kuijntjes haar verjaardag liever in besloten kring viert. Al trakteert ze wel het hele verzorginghuis op ijs. ,,Omdat ze daar zelf zo van houdt.''

Kuijntjes was - en is - een fervent wandelliefhebber. Op haar 88ste liep ze haar laatste Vierdaagse van Nijmegen. Dat was voor haar de 40e keer.  Vrijdag beleeft ze haar 41e Vierdaagse, als speciale gast tijdens het defilé op de Via Gladiola. Een bezoek aan deze bijzondere afsluiting van het wandelevenement staat hoog op haar verlanglijstje. Stichting Ambulancewens laat deze wens in vervulling gaan.

,,Daar kijkt ze erg naar uit'', weet een woordvoerder van de gemeente Gorinchem. Kuijntjes kreeg gistermiddag de felicitaties van loco-burgemeester Eva Dansen. De twee leren elkaar kennen, want ook vorig jaar ging Dansen namens de gemeente naar haar toe. En als het aan de jarige ligt, is de loco-burgemeester - of de burgemeester zelf -  de komende jaren ook welkom. ,,Ze wil namelijk 120 worden'', aldus de woordvoerder.

Einstein
Geertje is geboren in 1905: ook het jaar dat Albert Einstein zijn relativiteitstheorie publiceerde, het Nederlands elftal haar eerste wedstrijd ooit speelde en in het jaar dat in Zuid-Afrika de grootste diamant ooit werd gevonden: de Cullian, die later in de Britse kroonjuwelen is verwerkt.

Rivierenland

Poll

Qbuzz wil reizigers laten betalen voor het meenemen van de fiets in de spits op de MerwedeLingelijn

  • Ja, goed idee (27%)
  • Nee, niet doen (73%)
2208 stemmen