Volledig scherm
PREMIUM
De kliniek is gesloten. © ANP

In de schaduw van Klaus Ross

KankerkliniekTerwijl Klaus Ross zijn kankerkliniek moest sluiten omdat drie mensen - onder wie een Aalburgse - na een behandeling overleden, blijft zijn voormalig compagnon André Hartel in het alternatieve circuit doorwerken. De Nederlander hielp kankerpatiënten onder meer om omstreden glucoseblokkers te krijgen.

Quote

Ik word gevolgd door een medische universi­teit in Italië. Welke? Dat zeg ik niet

André Hartel

Zelf kwam Erica Wierstra ook wel eens in het Duitse Bracht. Daar, in de kliniek die nu gesloten is op last van de Duitse autoriteiten, onderging dochter Kitty haar alternatieve kankerbehandelingen. Het was prijzig, 7.000 euro moest er worden overgemaakt, maar het was de laatste kans die ze hadden. Nederlandse artsen konden niets meer voor Kitty doen. De tumor bij haar heiligbeen lag te dicht bij de zenuwen om verwijderd te kunnen worden. De familie zamelde geld in voor een behandeling vlak over de grens bij Venlo.

Breuk
Moeder Erica ontmoette er natuurlijk de hoofdbehandelaar, Heilpraktiker Klaus Ross. Maar ook de Nederlandse oprichter, André Hartel, bemoeide zich nadrukkelijk met de behandeling, herinnert ze zich. ,,Mijn dochter is in juni, juli en augustus 2015 in de kliniek geweest. Toen zag je de breuk tussen André en Klaus al ontstaan. Ze hadden regelmatig onenigheid. André wist bijvoorbeeld dat glucoseblokkers maximaal twintig minuten voor toediening via het infuus klaargemaakt moesten worden. Maar Klaus deed dat dan 's ochtends al, vóór de patiënten er waren. Daarover hadden ze fikse ruzie.''

Rivierenland