Volledig scherm
Joop van Ooijen gaat ervan uit dat zijn partij Jezus Leeft bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart in ieder geval één zetel zal bemachtigen. © anp

Jezus Leeft doet mee aan Tweede Kamerverkiezingen

De partij Jezus Leeft van evangelist Joop van Ooijen uit Giessenburg doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen die in maart worden gehouden.

Quote

Ik ben bekend genoeg, maar het wordt nu tijd om de jeugd de kans te geven en naar voren te schuiven

Joop van Ooijen

Joop van Ooijen gaat er van uit dat zijn partij Jezus Leeft bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart in ieder geval één zetel zal bemachtigen. Dat betekent dat de partij minimaal 64.000 stemmen moet binnenhalen. De bekende evangelist uit Giessenburg is zelf geen lijsttrekker. Dat is Florens van der Spek, ook uit Giessenburg.

Van Ooijen en zijn medewerkers wisten in 7 van de 20 kiesdistricten voldoende steunbetuigingen binnen te halen om mee te kunnen doen. Gisteren heeft hij de kandidatenlijst bij de Kiesraad in Den Haag ingeleverd. Van Ooijen: ,,Alleen in de noordelijke provincies hebben wij nauwelijks iets kunnen bereiken, in Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland en Brabant is dat ruimschoots goedgemaakt.''

Jongeren
Van Ooijen staat tweede op de lijst. Hij doet een stapje terug om plaats te maken voor jongeren. ,,Ik ben bekend genoeg, maar het wordt nu tijd om de jeugd de kans te geven en naar voren te schuiven. Florens van der Spek is een jonge vent, 24 jaar, iemand die er voor gaat.'' Wie er verder op de kandidatenlijst staan wordt later bekendgemaakt.

Het is de derde keer dat Jezus Leeft meedoet aan verkiezingen. Eerder was dat het geval bij gemeenteraadsverkiezingen en verkiezingen voor het Europees parlement. In beide gevallen weinig succesvol, de partij behaalde geen zetel.

Het verkiezingsprogramma wijkt ook dit keer niet af van het vorige. Jezus Leeft is faliekant tegen abortus en euthanasie, wil dat ons land uit de Europese Unie stapt en gaat voor een groene en duurzame samenleving. Verder wordt aangeraden te kiezen voor leven, Israël, goed onderwijs en uiteraard voor Jezus.

Hovenier
Lijsttrekker Van der Spek heeft een eigen hoveniersbedrijf in Giessenburg, ScheppingsOnderhoud. Op zijn website meldt de spreker/evangelist dat hij tuinonderhoud en -aanleg combineert met het verkondigen van het evangelie. Hij sloot zich jaren geleden aan bij de club van Joop van Ooijen.

Mocht de partij inderdaad één Kamerzetel binnenhalen zal Van der Spek die gaan bezetten. ,,Het is goed te combineren met mijn werk als hovenier, omdat er genoeg mensen zijn die mij willen helpen.''