Volledig scherm
Jos de Kock schreef een boek over opvoeden: ,,Het is een hoop gedoe.'' © Cor de Kock

'Opvoeden is gekkenwerk als je het dagelijkse slagveld overziet'

Boeken over opvoeden zijn er in alle soorten en maten. Na wat aarzeling besloot Jos de Kock om er ook een te schrijven. Zonder praktische tips, maar met prikkelende stellingen en zelfspot.

Quote

Het is mijn overtuiging dat ieder kind vrij is en zichzelf moet kunnen zijn

Jos de Kock

Hij begint al meteen goed met de eerste stelling: ,,Opvoeden is een hoop gedoe, we doen maar wat. Ik probeer de maakbaarheid van opvoeden een beetje te relativeren", zegt de Gorcumer, die weet waarover hij praat.

Samen met zijn vrouw Belianne heeft hij twee dochters. Bovendien zijn ze een pleeggezin voor langdurige en crisisopvang van kinderen en jongeren. ,,Heel veel van wat je als opvoeder doet, gebeurt in een reflex", verklaart hij. ,,Hoe je reageert heeft te maken met hoe je zelf in je vel zit, hoe het er vroeger bij jou thuis aan toe ging en hoe de situatie op dat moment is. In veel gezinnen is het 's ochtends spitsuur. De kinderen moeten naar school, de ouders naar hun werk en alles staat onder druk. Dat is zo'n situatie waarin je vaak maar iets doet. Opvoeden is gekkenwerk als je het dagelijkse slagveld overziet."

Vrijheid
De lezers van zijn boek mogen daar anders over denken. Graag zelfs. De Kock probeert een discussie los te maken. Aan het eind van ieder hoofdstuk waarin hij een stelling onderbouwt, volgt een reactie van iemand die ook met opvoeden bezig is. Er komen ouders aan het woord, pedagogen, onderwijzers en welzijnswerkers. ,,Zij reageren op de stelling en leggen uit waarom ze het er wel of niet mee eens zijn."

De tweede stelling is wat De Kock betreft misschien wel de belangrijkste: 'Opvoeden is gericht op vrijheid en recht'. ,,Het is mijn overtuiging dat ieder kind vrij is en zichzelf moet kunnen zijn. Die vrijheid is alleen nooit ongebreideld, het mag niet ten koste gaan van de vrijheid van een ander. Kinderen moeten dus leren om anderen recht te doen. In een tijd waarin groepen mensen tegenover elkaar worden gezet en muren worden opgetrokken, is dat heel essentieel. Wat in de wereld gebeurt, is niet ver van ons bed, integendeel. Het gebeurt in het klein in de klas en op het schoolplein. Ik vind dat we daar heel nadrukkelijk bij stil moeten staan."

De Kock putte voor zijn boek niet alleen uit zijn ervaring als ouder en pleegouder, maar vooral ook uit zijn werk. Hij is godsdienstpedagoog en werkt als universitair docent Praktische Theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam. De Gorcumer hoopt behalve ouders en opvoeders ook professionals zoals jongerenwerkers en onderwijzers te bereiken met zijn boek. ,,Het is bedoeld voor alle mensen die bezig zijn met de vorming van een nieuwe generatie."

Boekhandel
Jos de Kock presenteert zijn boek Opvoeden is gekkenwerk donderdag 23 februari van 19.30-21.30 uur bij boekhandel Cursief, Kruisstraat 4 in Gorinchem. Informatie en aanmelden via: www.boekhandelcursief.nl