Volledig scherm
© Studio Ziezo

Raadslid onder vuur om pro-Erdogan uitspraken

Raadslid Ilhan Tekir (GroenLinks) uit Gorinchem is flink bekritiseerd naar aanleiding van zijn uitspraken in de Volkskrant. Daarin sprak hij zijn steun uit voor de Turkse president Erdogan. De kritiek komt ook uit zijn eigen partij.

In het artikel zegt hij dat de mensen die de coup in Turkije tegenhielden, geprezen zouden moeten worden.

Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter van GroenLinks in Amsterdam, reageert fel op de uitspraken van Tekir. Op Twitter zegt hij: ,,Je kunt nooit GroenLinkser en Erdogan-aanhanger zijn. Uitgesloten. Punt." En: ,,GroenLinks en Erdogan dienen kan alleen als je aan de meest extreme vorm van schizofrenie lijdt."

Blogs
Johan Kinnegin, woordvoerder van het landelijke partijbureau van GroenLinks reageert daarop: ,,Over de manier waarop en de toon kun je je afvragen of dat handig is, maar van vragen of commentaar schrikken we niet. Wij zijn een partij van het open debat en daarbij hoort dat je het soms niet met elkaar eens bent. En als je kijkt naar Ihlans blogs, zie je dat ook hij zich zorgen maakt over de Turkse rechtstaat. Uiteindelijk staat dat niet ver af van hoe de Tweede-Kamerfractie er over denkt, namelijk dat we ons grote zorgen maken over hoe Erdogan de coup gebruikt om de rechtstaat aan te tasten. Het artikel wordt groter gemaakt dan het op het oog lijkt."

Behalve de kritische reacties op sociale media haken ook sites als GeenStijl en The Post Online fel in op het interview. Tekir zelf is behoorlijk geschrokken van de reacties. ,,Ik ben niet blij met wat er vandaag is gebeurd", zegt hij. ,,Mijn genuanceerde kijk is niet in het artikel meegenomen, ook ik maak me zorgen over de rechtstaat in Turkije."

Grijs
Inhoudelijk wil hij verder nog niet reageren. Hij verwijst naar zijn blogs op de site van GroenLinks Gorinchem. ,,Daar pleit ik ook voor 'grijs' en niet voor 'zwartwit', zoals nu naar voren is gekomen. Verder wil ik zeggen dat ik trots ben op de ruimte die ik daarvoor bij GroenLinks ervaar." Rutger van Breemen, fractievoorzitter van GroenLinks in Gorinchem, noemt de kritiek van Groot Wassink 'kort door de bocht'.

,,Ik ken Ilhan juist als een echte GroenLinkser. Natuurlijk heb je onderling discussies, maar dat hoort bij onze partij. De bedoeling van discussies is juist dat je het ergens met elkaar oneens over bent, maar daar dan met elkaar over gaat praten."

Reageren? rl.brieven@ad.nl

Volledig scherm
Fragment van het interview. © De Volkskrant

Rivierenland

Poll

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

  • Mee eens (57%)
  • Niet mee eens (43%)
1288 stemmen