Volledig scherm
© ANP

Anti-Piet-demonstranten laten stem horen bij Ahoy

UpdateDe actievoerders van Kick Out Zwarte Piet hebben opnieuw hun stem laten horen in Rotterdam. De groep verzamelde vanmiddag bij het grote Sinterklaasfeest in Ahoy Rotterdam om te demonstreren. Slaat hun boodschap aan? Een registratie van de reacties.

Quote

Het burger­recht en mensen­recht op de vrijheid van betoging zijn geschonden

Mitchell Esajas
Volledig scherm
© AD

,,Wat roepen die mensen, mama?", zegt een jong meisje, pietenpet in de hand, pietenbroek aan. Haar moeder, wachtend naast de parkeerautomaten bij Ahoy: ,,Geen idee, ik luister eigenlijk niet naar ze." Het is de pietendiscussie in Nederland in een notendop.

Manifestatie
'Die mensen' zijn zo'n veertig demonstranten van Kick Out Zwarte Piet die een manifestatie houden bij het Rotterdamse evenementencomplex. Daar lopen vandaag de hele dag ouders met kinderen naar de voorstellingen van het Club van Sinterklaas Feest. Bij dat feest zijn de pieten nog zwart.

De manifestatie is omstreden. Twee weken geleden werden in Rotterdam tweehonderd demonstranten van Kick Out Zwarte Piet opgepakt. Toen was er een demonstratieverbod, nu hebben ze een afgezette plek op het parkeerterrein van Ahoy toegewezen gekregen. Niet bij de ingang, burgemeester Aboutaleb wil niet dat kinderen langs de demonstratie heen moeten.

Reacties
De demonstranten willen Nederland ervan overtuigen dat Zwarte Piet racistisch is. Lukt dat bij het publiek dat net naar een Sint-feest is geweest? Een bloemlezing van de reacties, opgeschreven bij de parkeerautomaten van Ahoy, op veertig meter van de demonstratie. Dichterbij kwamen de meeste bezoekers niet.

Een jonge, witte man: ,,Daar sta je dan achter een hek, met je muziekkar. Jezus." Nog een jonge, witte man: ,,Zo zielig dit." Een derde: ,,Stelletje achtelozen." Een vrouw, hoofdschuddend: ,,Het is een kinderfeest." Nog een vrouw: ,,Dit is toch zielig voor de kindjes hier!" Een derde vrouw, met een blik op demonstranten: ,,Oh, schei toch uit." Een zwarte vrouw die langs loopt: ,,Wat een onzin." Een man schreeuwt naar de overkant: ,,Zwarte Pieeeeeet!"

Verandering
Aan de overkant beantwoordt Mitchell Esajas, de woordvoerder van dienst bij Kick Out Zwarte Piet, vragen van de pers.  Waarom blijven ze demonstreren, ook nu er steeds meer roetveegpieten op tv zijn? Waarom kijken ze niet even aan hoe Piet verandert? Vragen die veel mensen stellen.

Esajas: ,,Welke verandering in de wereld is er gekomen zonder dat mensen zich ervoor bleven inzetten? Zouden ze ook tegen Mandela en Martin Luther King hebben gezegd: wacht nu maar even rustig af?" Even later zegt een ander spreker: ,,Als we nu stoppen, heeft roetveegpiet zo weer meer schmink." De 40 demonstranten roepen: ,,Zwarte Piet hoort niet."

Aan de overkant, van bij de parkeerautomaten roept een vrouw heel hard: 'Boeeeeh'.

Volledig scherm
© AD

In samenwerking met indebuurt Rotterdam