Volledig scherm
PREMIUM
Bakfietsen genoeg in Crooswijk, maar het blijft armoe troef, zegt buurtbewoner Peter Kik. © Frank de Roo

Armer dan Crooswijk kan niet

Postcode 3034Postcode 3034 is de armste plek van Nederland, heeft het toonaangevende Sociaal en Cultureel Planbureau berekend. Maar in Crooswijk, dat vanaf vandaag de lijst van de meest armoedige wijken aanvoert, gelooft geen mens dat.

Quote

Ze klagen niet, maar je merkt aan alles dat ze het niet breed hebben

Peter Kik (63)

,,De armste wijk van ons land? Ik kan het me niet voorstellen.'' Marit van Hove - Crooswijker sinds een jaar - kijkt vol ongeloof langs de rij bakfietsen en tweewielers met kinderzitje naar het einde van de straat. Voorbij de rij moderne, nog naar vers beton ruikende huizen ligt 'arm en grijs' Crooswijk, van oudsher een volksbuurt.

Tweeverdieners, zeg maar yuppen, rukken op in Crooswijk. Gelokt door dure huurwoningen, door koopwoningen waarvoor je al snel drie ton moet uittrekken. Marit van Hove: ,,Ik heb in Amsterdam gewoond. Mij kun je niet wijs maken dat het hier armer is dan daar.''

De cijfers van het SCP logenstraffen haar woorden. In Crooswijk, zeggen de cijfers, leven drie op de tien inwoners onder het niet-veel-maar-toereikendcriterium. Maar goed, niet alleen in Crooswijk is het armoetroef. Van de twintig armste buurten in Nederland vind je er zeven in Rotterdam. Naast Crooswijk ook Tussendijken, Bospolder, Oude Noorden, Rubroek en het Oude Westen. Opvallend: van die 7 sluit de vermaarde Tarwebuurt in Charlois de rij. En Amsterdam? In de top twintig slechts één hoofdstedelijke wijk, de Kolenkit.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam