Volledig scherm
© ANP

Auto straks opladen bij lantaarnpaal en gemaal

Automobilisten in Rotterdam kunnen in de toekomst wellicht hun elektrische auto opladen bij een lantaarnpaal, parkeermeter of rioolgemaal. Uit onderzoek blijkt dat die relatief gemakkelijk kunnen worden uitgebreid tot laadpalen.

Quote

We staan zeer open voor vernieuwen­de en duurzame ideeën

Pex Langenberg

Het consultancybureau EVConsult heeft samen met de vier grootste steden in ons land een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar de mogelijkheden om bestaand straatmeubilair te voorzien van een oplaadfunctie. Door de snelle opmars van stekkerauto's - in 2020 rijdt 7 procent elektrisch tegenover 1 procent nu - dreigt in de nabije toekomst een tekort aan stekkerpunten.

Het plaatsen van nieuwe laadpalen stuit nu al geregeld op verzet omdat veel mensen ze lelijk vinden. "Dat tackel je dan dus'', zegt Tim van Beek van EVConsult, volgens wie de oplaadunits bijna onzichtbaar te integreren zijn in bestaande voorzieningen.

Lastig
Een juridisch lastigheidje is dat lantaarnpalen en parkeermeters draaien op stroom die wordt betaald door de gemeente. Ze mag die stroom niet doorverkopen aan burgers, anders kruipt ze in de huid van energieleverancier. Dat valt volgens Van Beek te omzeilen door de exploitatie uit te besteden aan een bedrijf. "Die betaalt dan het deel van de rekening dat wordt gebruikt voor het opladen van auto's. Automobilisten betalen de kosten van hun laadsessie vervolgens aan dat bedrijf.''

In de ogen van Van Beek is straatmeubilair-met-oplaadpunt 'een mooie tussenvorm' tussen de traditionele laadpaal en het toekomstige inductieladen. Bij die techniek wordt de stroom doorgegeven door een elektromagnetisch veld in plaats van een kabel, ongeveer net zoals bij een elektrische tandenborstel. Het duurt echter nog jaren voordat draadloos oplaadbare auto's rijp zijn voor massaproductie.  

Rotterdam telt nu zo'n 2000 laadpunten, waarvan ongeveer de helft op straat staat. Het stadsbestuur kondigde in april aan dit aantal fors uit te breiden. De aanbesteding daarvoor is inmiddels geopend. Wethouder Pex Langenberg (verkeer, D66) laat via zijn woordvoerster weten oren te hebben naar de integratie van oplaadpunten in bestaand straatmeubilair. "We staan zeer open voor vernieuwende en duurzame ideeën.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (22%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (12%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (66%)
2427 stemmen