Volledig scherm
CDA'er Turan Yazir. © Archieffoto Sanne Donders

Bedreigde Yazir trekt zich terug als CDA-raadslid in Rotterdam

CDA'er Turan Yazir trekt zich terug als Rotterdams raadslid, nu hij door een Turkse krant is aangewezen als mede-aanstichter van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije.

'De spanningen ontstaan in de Turkse gemeenschap in Rotterdam als gevolg van de ontwikkelingen in Turkije hebben een dusdanige impact dat het voor Yazir onmogelijk is om zijn taak als raadslid naar behoren uit te oefenen', stelt CDA-fractievoorzitter Sven de Langen in een schriftelijke verklaring. 'Turan is vastberaden om na een periode waarin vooral familie en gezin centraal staan, zijn politieke activiteiten onverminderd voort te zetten.'

Yazir (42) staat te boek als een Gülen-sympathisant en is daarom al sinds de mislukte coup van juli vorig jaar het slachtoffer van bedreigingen en intimidaties. Hij wordt beschouwd als 'een landverrader'. Het regime-Erdogan beschouwt de beweging van geestelijk leider Fethullah Gülen als het brein achter de mislukte maar bloedige staatsgreep.

In de Daily Sabah, een spreekbuis van de Turkse regering, wordt de oud-deelgemeentebestuurder uit Feijenoord met naam en toenaam (plus foto) aangewezen als een politicus, die willens en wetens optrekt met 'fascisten in Nederland'. De Gülenisten, onder wie ook oud-raadsleden Alaattin Erdal en Muzaffer Cetin (beiden CDA), staan afgebeeld bij een portret van Geert Wilders. Zij zouden de PVV-leider steunen, omdat ook zij tegen een verdere machtsuitbreiding van Erdogan zouden zijn.

Vrees voor escalatie
Yazir, getrouwd en vader van twee kinderen, wil niet reageren, uit vrees voor verdere escalatie. ,,Ik voel mij in de hoek gezet'', zei de geboren Rotterdammer afgelopen najaar in een vraaggesprek met deze krant. Zijn naam kwam toen voor op een lijst met Nederlandse organisaties en personen, die banden zouden onderhouden met de 'terreurorganisatie' Gülen.

Yazirs taken in de driekoppige coalitiefractie worden vanaf vandaag tijdelijk overgenomen door burgerraadslid Christine Eskes. Zij trad de afgelopen maanden al op als stand-in van Danielle Knieriem. Die keert na haar zwangerschap vandaag terug in de Rotterdamse gemeenteraad.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam