Volledig scherm
© anp

Drugscontrole faalt in haven Rotterdam

De douane laat als gevolg van computerstoringen in de Rotterdamse haven containers zonder controle door. Diverse bedrijven slaan alarm. Het is koren op de molen van drugscriminelen, stellen zij.

Volledig scherm
© anp

De storingen treden op in het elektronische aangiftesysteem, waarmee binnengekomen containers moeten worden aangemeld bij de douane. Die bepaalt op basis van de herkomst en de ontvanger van de lading of een risicoanalyse moet worden uitgevoerd. Aan de hand daarvan wordt besloten of de inhoud van een container moet worden gecontroleerd. Medewerkers van logistieke bedrijven in de haven stellen dat het computersysteem al weken faalt en de noodprocedure van kracht is.

Dat houdt in dat de aangifte van binnengekomen containers per e-mail moet worden gedaan. Zij krijgen binnen één, twee minuten na de mailtjes al toestemming om een container door te laten. Die kan dan nooit zijn gecontroleerd, zo zeggen zij.

Vooral bedrijven die containers vol fruit of planten laten vervoeren, krijgen met het oog op de bederfelijkheid van de douane snel groen licht. Uitgerekend ladingen als bananen en ananassen uit Midden-Amerika zijn onder drugscriminelen populair als dekmantel voor de invoer van vaak honderden kilo's cocaïne per scheepslading. Zulke partijen drugs vertegenwoordigen een straatwaarde van miljoenen euro's.

Handmatig
De douane bevestigt de problemen met het computersysteem. Woordvoerster Gera van Weenum zegt dat de bedrijven in de haven op de hoogte zijn gesteld. Ze spreekt tegen dat ladingen ongecontroleerd worden doorgelaten. ,,De risico-selecties worden nog steeds toegepast, maar dat gebeurt nu handmatig'', zegt ze. ,,Het duurt nu wat langer. En niet in alle containers zitten zaken die er niet thuishoren.''

De verontruste logistiek medewerkers spreken dat tegen. ,,Wij hebben al meerdere malen onze goederen aangegeven door middel van de noodprocedure en die werden dan per direct vrijgegeven. Dat is al enkele weken zo.''

Een bron bij de douane zegt te vrezen dat de problemen bij de douane bij criminelen bekend zijn. ,,Die zullen proberen hiervan te profiteren. Extra collega's inzetten kan niet, want die zijn er niet.''

De Rotterdamse douane ligt al langer onder vuur. Er worden medewerkers verdacht van corruptie en het doorlaten van drugs; de beambten kunnen vanwege personele onderbezetting het werk nauwelijks aan. De partijen drugs die worden aangetroffen, blijken telkens groter.