Het azc werd vorige week opgeleverd.
Volledig scherm
Het azc werd vorige week opgeleverd. © AD

Honderden helpende handen wachten op azc Beverwaard

In de Beverwaard arriveren komende week de eerste asielzoekers. Honderden Rotterdammers staan klaar om te helpen, al is nog onbekend waarmee.

Quote

De steun van Rotterdam­mers is hartverwar­mend

Robert Ploeg (COA)
Een impressie van het asielzoekerscentrum in Beverwaard.
Volledig scherm
Een impressie van het asielzoekerscentrum in Beverwaard. © Gemeente Rotterdam

,,Rotterdam gaat asielzoekers opvangen en daarbij hebben wij uw hulp nodig'', is de boodschap van de gemeente aan inwoners. Het eerste deel van die zin roept bij sommigen al zoveel woede op - 'Wég met dat azc!'- dat zij er niet eens over peinzen zich in te zetten. Toch blijken honderden bewoners wél bereid te helpen.

In een speciaal daarvoor geopende mailbox ontving de gemeente 271 berichten waarin hulp aan asielzoekers wordt aangeboden. ,,Daar zijn we erg blij mee'', zegt de woordvoerder van burgemeester Aboutaleb. ,,Het verbaast ons niet. Rotterdam heeft een rijke vrijwilligerstraditie."

Aanbod
Volgens hem loopt het aanbod erg uiteen. ,,Individuen die taalles willen geven, buren die samen iets organiseren, artsen, bedrijfskundigen: allemaal willen ze helpen."

De gemeente stuurt de mailtjes door naar het COA, de baas van het nieuwe azc in de Beverwaard. ,,De steun van Rotterdammers is hartverwarmend'', zegt Robert Ploeg van het COA. ,,Maar het is belangrijk dat alle hulp met ons wordt afgestemd. Hoe goed bedoeld ook: mensen kunnen straks niet zomaar het azc binnenlopen om 'even les te geven' of goederen te brengen."

Ondersteuning

Quote

Veel asielzoe­kers hebben hulp nodig bij gezinshere­ni­ging en andere procedures die zelfs voor Nederlan­ders onbegrijpe­lijk zijn

Rob Crone

De enige vrijwilligers die al een vaste taak hebben, zijn die van Vluchtelingenwerk. Zij gaan juridische ondersteuning bieden op het azc-terrein. ,,Veel asielzoekers hebben hulp nodig bij gezinshereniging en andere procedures die zelfs voor Nederlanders onbegrijpelijk zijn'', zegt regiomanager Rob Crone. 

Hij zoekt nog vrijwilligers , maar maakt zich geen zorgen. ,,Wij worden dagelijks gebeld door mensen die willen helpen. Tijdens het Zomercarnaval schreven vijftig potentiële vrijwilligers zich in. Daartussen zitten vast mensen met een verklaring omtrent gedrag en genoeg tijd voor dit soort hulp."

Bij Samen 010, een christelijk hulpnetwerk, staan nog eens 180 mensen te trappelen om 'iets' te doen. 'Maar wát?'vroegen zij zich af. Niemand weet waar de asielzoekers behoefte aan hebben. In overleg met onder meer moskeeën begint Samen 010 bij het begin: een warm welkom.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam