Volledig scherm
PREMIUM
© AD

Ik stem vóór

columnEn toen gingen de sociologen zich met de discussie bemoeien. Woensdag schreven zij in deze krant een opiniestuk met vijf argumenten om op 30 november tegen de Woonvisie te stemmen. Volgens de wetenschappers is het referendum 'een uniek moment waarop aan de Rotterdamse bevolking wordt gevraagd hoe hun stad eruit moet zien'.

Quote

Zelf doen ze geen huilie vanuit Pendrecht, Carnisse of Zuidwijk

Ik ging er eens goed voor zitten, wetende dat je sociologen moet mijden als de pest. Ik kan dat weten, want ik heb zelf een diploma sociologie. Op feesten en partijen kom ik al heel lang niet meer. Sociale wetenschappers zijn betweters die stelselmatig kiezen voor de underdog. De vestiging van nieuwe bewoners gaat volgens de wijsneuzen ten koste van de huidige. Het bestuur moet eerst zorgen voor de 'eigen bevolking'.

'Huishoudens met een modaal of hoger inkomen, sociale stijgers en young potentials' die hier willen blijven wonen, zijn kennelijk geen Rotterdammers waarvoor je iets mag doen. De geleerden gingen nog een stapje verder. Uit de Woonvisie spreekt volgens hen veel te weinig waardering voor Rotterdammers die 'niet veel verdienen of lang gestudeerd hebben'.

Sterker, Rotterdam wordt mooier als het stadsbestuur mensen 'waardeert om wie ze zijn'. Analyseren vanuit de gerieflijke leunstoel op een morele hoogvlakte, het is zo makkelijk. Zelf doen ze overigens geen huilie vanuit Pendrecht, Carnisse of Zuidwijk. Als het erop aankomt dan staan de ivoren torens waar deze lieden vertoeven: in Blijdorp of zelfs buiten de stadsgrenzen.

Steeds meer mensen willen in de stad wonen. De stad leeft, is fascinerend en biedt kansen op ontwikkeling. Steden concurreren met elkaar om deze nieuwkomers en zullen dus proberen om ze te verleiden tot vestiging. Het is goed te begrijpen dat Rotterdam nu de kans zich (voor het eerst!) voordoet, probeert andere steden de loef af te steken. Rotterdam moet winnen en dus stem ik vóór de Woonvisie. Hoe we stedelijke groei omarmen en de stad eerlijker maken, blijft ondertussen voer voor sociologen. Ik heb vooralsnog geen flauw idee. De schrijvers van het opiniestuk kennelijk ook niet. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (24%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (76%)
6158 stemmen