Volledig scherm
© anp

'Koper Salafistenschool Rotterdam moet plan uitleggen'

Een 7000 vierkante meter groot, voormalig schoolgebouw in Rotterdam is drie weken geleden voor 1,7 miljoen euro aangekocht door een stichting die is gelieerd aan de Al Waqf-organisatie uit Eindhoven. Waarschijnlijk is de koop gefinancierd vanuit het Midden-Oosten. Al Waqf is al jaren omstreden, onder meer omdat  ze 'haatpredikers' naar Nederland zou halen.

De organisatie staat bekend als salafistisch, een fundamentalistische stroming in de islam. De voorzitter van Al Waqf, Nasr El Damanhoury, wil niet zeggen welke plannen hij met het gebouw heeft.

De gemeente Rotterdam, die pas sinds kort op de hoogte is van de aankoop, zegt dat de eigenaar het gebouw wil onderverhuren aan verschillende organisaties. In Nederland zijn verscheidene salafistische lesinsituten die koranlessen, islamcursussen en conferenties met (internationale) sprekers organiseren. Islamdeskundige Martijn de Koning vermoedt dat 'het een instituut met landelijke uitstraling moet worden'.

Quote

Het salafisme maakt de geesten van onze jongeren rijp om zich bij IS aan te sluiten

Ahmed Marcouch

Bizar
Regeringspartijen PvdA en VVD reageerden fel. Ahmed Marcouch (PvdA): ,,Het kabinet en de gemeente Rotterdam moeten alles in het werk stellen om de salafistenschool in Rotterdam tegen te houden. Het salafisme maakt de geesten van onze jongeren rijp om zich bij IS aan te sluiten''. De VVD vindt het plan 'bizar'.

Minister Asscher (PvdA, sociale zaken) stelt dat een 'echte' salafistische school er nooit zal komen. Ook over een lesinstituut is hij niet enthousiast. Hij vindt het een slechte zaak dat de kopers van het gebouw 'niet transparant waren' over de financiering. ,,Dat zijn ze niet wettelijk verplicht, maar het is wel de bedoeling. Ik ga er vanuit dat ze tekst en uitleg geven aan de gemeente Rotterdam." De gemeente stelt ín gesprek' te zijn.

Buitenlandse Zaken
D66 en SP willen opheldering over een lijst van Buitenlandse Zaken met moskeeën en andere islamitische instellingen in ons land die geld uit met name Saudi-Arabië zouden krijgen. De partijen uitten vrijdagavond hun ongerustheid over dergelijke geldstromen uit Saudi-Arabië in het programma Nieuwsuur, dat wist te melden dat die lijst als sinds 2013 bestaat. De lijst wordt echter niet gedeeld.

,,D66 maakt zich zorgen over de financieringsstromen vanuit Saudi Arabië naar Nederland. Deze mogen niet bijdragen aan onverdraagzaamheid en haatzaaien. Het kabinet zei eerder die zorgen te delen, maar weigert de informatie over financiering vanuit Saudie Arabië die er is te geven. Dit is een heel vreemde zaak die veel vragen oproept. Het kabinet moet zo snel mogelijk meer duidelijkheid geven en de lijst openbaar maken", aldus D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Ook Sadet Karabulut van de SP wil het lijstje zien.

Quote

D66 maakt zich zorgen over de financie­rings­stro­men vanuit Saudi Arabië naar Nederland. Deze mogen niet bijdragen aan onverdraag­zaam­heid en haatzaaien

Sjoerd Sjoerdsma, Kamerlid D66

Duitse link
Volgens voorzitter El Damanhoury heeft Al Waqf niets met de aankoop te maken, maar is het gebouw gekocht door de Al Nour Foundation. Die is gevestigd op een postadres in Heidelberg, Duitsland. In de koopovereenkomsten worden echter zowel Al Waqf en Al Nour genoemd, El Damanhoury is vertegenwoordiger van beiden. Verdere vragen wil hij niet beantwoorden.

Al Nour bestaat pas sinds 2014 en wil een 'religieuze dialoog starten'. De verkoper, vastgoedbelegger Kaslee, stelt dat het geld voor de aankoop uit het Midden-Oosten komt. Landen als Saudi-Arabië verzorgen vaker het geld voor de bouw of aankoop van moskeeën en islamitische instituten in Nederland. De Tweede Kamer vreest dat op die manier de fundamentalistische vorm van de islam in Nederland wordt gestimuleerd.

Salafisme groeit
Het salafisme in Nederland groeit, maar slechts een klein deel van de Nederlandse moslims voelt zich er toe aan getrokken. Inlichtingendienst AIVD schreef  afgelopen najaar dat ' het verspreiden van onverdraagzame en antidemocratische opvattingen door salafistische predikers een zorgelijke ontwikkeling is'. Salafisme kan leiden tot radicalisering, maar de dienst legt geen direct verband tussen de salafistische instellingen in Nederland en Nederlandse Syriëstrijders.

Salafisten grijpen terug op de oorsprong van de islam, het handelen van Mohamed is hun leidraad. Er zijn salafistische centra in Eindhoven, Utrecht en Den Haag. Daar lijkt nu Rotterdam bij te komen.

Quote

Als je nog verder wilt groeien, moet je iets groters opzetten

Martijn de Koning

Logische stap
Martijn de Koning, antropoloog en islamdeskundige aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is niet verrast. ,,Het is eigenlijk wel een logische stap. Salafistische clubs zijn gericht op uitbreiding en als je nog verder wilt groeien, moet je iets groters opzetten: een instituut met landelijke uitstraling. Dat zou dit kunnen zijn."

De Koning deed veel onderzoek naar salafisme in Nederland. Hoe groot de groep Nederlanders is die zich tot het instituut aangetrokken kan voelen, vindt hij lastig in te schatten. ,,Dat ligt er heel erg aan wat voor cursussen, lezingen en conferenties ze gaan aanbieden."

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (41%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (39%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
5605 stemmen