Volledig scherm
© thinkstock

Leefbaar baalt van maden in kliko's

Leefbaar Rotterdam baalt van het grote aantal maden en kraaien in overvolle vuilcontainers en stank van kliko's. Raadslid Benvenido van Schaik heeft daarover schriftelijke vragen gesteld.

Quote

Iedereen heeft recht op een schone, stankvrije leefomge­ving

Benvenido van Schaik (Leefbaar R'dam)
Volledig scherm
Raadslid Benvenido van Schaik trekt aan de bel over maden in kliko's. © Frank de Roo

Hij reageert daarmee op de petitie die de Hoogvlietse Danielle Adriaanse op Facebook is begonnen om de kliko's vaker te legen. Deze is al 2500 keer ondertekend.

Nu worden de bakken met groente-, fruit- en tuinafval om de week geleegd. De andere week is het de beurt aan het restafval. Dit leidt tot overvolle kliko's, maar ook tot maden, groene strontvliegen en stank.

Overlast
,,Maden worden vliegen, maar trekken ook weer vogels aan. Kortom, overlast. De tijd baart maden,'' aldus het Leefbaar-raadslid dat zich zorgen maakt over de overlast. De partij vraagt het college van b en w hoe die deze problemen wil gaan aanpakken. ,,Iedereen heeft recht op een schone, stankvrije leefomgeving.''

Tot vorig jaar werd het restaval in Rotterdam iedere week geleegd. Dat is veranderd om inwoners hun afval beter te laten scheiden. Zij hebben hiervoor, naast een container met restafval en een exemplaar voor papier, een derde kliko voor gft-afval gekregen.

Een proef met deze aanpak in Nesselande leidde twee jaar terug al tot klachten. En vorig jaar zomer klaagden inwoners van Ommoord en Zevenkamp eveneens over stankoverlast en ongedierte. De gemeente raadt bewoners aan om vis- en vleesresten eerst in een krant te stoppen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam