Volledig scherm
PREMIUM
Koeienfluisteraar Joep Driessen moet lachen om alle ophef. © Eric Brinkhorst

'Nooit iets gehoord over zeezieke koeien'

Drijvende boerderijKunnen koeien zeeziek worden? Experts zoeken het uit nu Rotterdam plannen heeft voor een drijvende boerderij. De gemeente wil eerst weten of de veertig koeien straks niet over de reling staan te kotsen.

Quote

Wij denken dat de kans op zeeziekte wel degelijk groot is

Ruud van der Velden (Partij voor de Dieren)

Het verschil is opmerkelijk: toen er twaalf jaar geleden honderden illegale vreemdelingen werden ondergebracht op bajesboten in de Merwehaven, had niemand het over zeeziekte. Dat de tijden veranderd zijn, blijkt wel nu er op diezelfde plek plannen zijn voor een floating farm.

Een meerderheid van de Rotterdamse raad vraagt om een onderzoek naar het welzijn van een kudde koeien. ,,Wij denken dat de kans op zeeziekte wel degelijk groot is'', zegt Ruud van der Velden van de Partij voor de Dieren. ,,Ik ben geen wetenschapper, maar een dier heeft ook een evenwichtsorgaan. Als een mens zeeziek kan worden, waarom een dier dan niet? Zolang je niet kunt uitsluiten dat die koeien lijden, moet je hier niet aan beginnen. Een dier is geen product.''

Koeienfluisteraar Joep Driessen van het Koesignalen Trainings Centrum in Borgharen moet lachen om alle ophef. De dierenarts, specialist 'koemunicatie', verwacht niet dat de koeien misselijk worden op de drijvende boerderij. Een koe heeft zes dingen nodig, doceert hij: voer, water, lucht, licht, rust en ruimte. Aan al die voorwaarden voldoet de drijvende boerderij.

,,Die melkkoeien krijgen een uitermate prettig leven. Ze komen op een groot vlot, dat nauwelijks beweegt. Het zal er misschien wat vochtig zijn, maar er is voldoende frisse lucht en ze hebben uitloop. Deze koeien krijgen het beter dan de 30 tot 40 procent van de Nederlandse koeien die nooit buiten komen.''

  1. Na de IFFR-tijger en knalgele tennisbal nu drie blokken voor Centraal Station

    Na de IF­FR-tij­ger en knalgele tennisbal nu drie blokken voor Centraal Station

    Grote festivals en evenementen in Rotterdam spelen zich met kleurrijke promotie-beelden steeds vaker in de kijker op het plein voor Rotterdam Centraal. Was het begin dit jaar eerst de stoere tijger van het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR), daarna volgde de knalgele tennisbal van het ABN Amro World Tennis Tournament en sinds gistermorgen prijken drie gestapelde blokken op het Stationsplein, verwijzend naar de Bauhaus-tentoonstelling in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam