Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Onderzoek wijst uit: oorontsteking is erfelijk

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben ontdekt dat het krijgen van oorontstekingen op jonge leeftijd erfelijk wordt bepaald. Kinderen met een bepaalde variatie in hun dna zijn gevoeliger voor oorontsteking dan leeftijdsgenootjes zonder deze erfelijke aanleg.

Quote

Voorheen werd met name gesproken over omgevings­fac­to­ren die de kans op looporen kunnen vergroten

Een oorontsteking met loopoor tot gevolg is één van de meest voorkomende infectieziekten bij kinderen, en zorgt voor veel doktersbezoeken. ,,Wij hebben voor het eerst een gen ontdekt dat ons helpt te begrijpen waarom het ene kind meer last heeft van looporen, terwijl het andere daar eigenlijk weinig mee te maken krijgt'', zegt Gijs van Ingen, KNO-arts in opleiding.

Voorheen werd met name gesproken over omgevingsfactoren die de kans op looporen kunnen vergroten, zoals het aantal broertjes en zusjes of bezoek aan een kinderdagverblijf. ,,Onze studie toont aan dat genetische aanleg wel degelijk meespeelt bij deze erg pijnlijke en vervelende ziekte.''

Herkend
De onderzoekers hopen dat de studie eraan bijdraagt dat in de toekomst een kind dat gevoelig is voor oorontsteking sneller kan worden herkend en behandeld. ,,Wij hopen dat deze studie eraan bijdraagt, dat in de toekomst een kind dat gevoelig is voor oorontsteking sneller kan worden herkend, en misschien anders of sneller wordt behandeld."

Voor de studie is het dna vergeleken van 13.000 kinderen met oorontstekingen en kinderen die daar geen last van hadden. Ook is onderzoek gedaan bij muizen met en zonder oorontsteking. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam