Volledig scherm
PREMIUM
Simon-Jan Engele in actie tijdens de Gehandicapten-voetbaldag. © Marco de Swart

Twee goals en een selfie met Blind

G-voetbaldagSimon-Jan Engele (15) beleefde gisteren de voetbaldag van z'n leven: hij deed mee aan de Gehandicapten-voetbaldag. Het AD volgde hem.

Quote

We zijn bereid om voor elkaar door het vuur te gaan

Simon-Jan Engele, G-voetballer
Volledig scherm
Groepsfoto van het team De Graafschap. © Marco de Swart

Ja, hoor, dat moet hem weer overkomen. Simon-Jan Engele, voetballer met een handicap, maakt vandaag deel uit van team De Graafschap - uitgerekend de ploeg die zijn favoriete club Ajax het afgelopen seizoen van de titel afhield.

,,Maar het shirt van die Bryan Smeets doe ik echt niet aan'', zegt hij beslist, doelend op de 'superboer' die afgelopen mei de dodelijke gelijkmaker tegen de Amsterdamse godenzonen scoorde. Gelukkig blijkt het tricot van bovengenoemde speler niet met coach Jan Vreman uit Doetinchem te zijn meegereisd.

Simon-Jan is een van de ruim 300 voetballers met een lichamelijke of geestelijke beperking die deelneemt aan het jaarlijkse G-voetbaltoernooi op het complex van BVV Barendrecht. Het initiatief is al 24 jaar een geheide hit. Toptrainers, topvoetballers en topscheidsrechters die minder valide jongeren (en senioren) een onvergetelijke dag bezorgen. Door zelf aanwezig te zijn én de spelers te laten uitkomen in de kleuren van alle ere- en eerstedivisieclubs in Nederland.

In Weesp, waar zijn ouders een melkveebedrijf hebben, is hij al vroeg op. Een tikje gespannen, want het is de eerste keer dat Simon-Jan, tijdens het voetbalseizoen uitkomend voor het G-team van NVC Naarden, aan het landelijke toernooi meedoet. Hij werd met zijn tweelingzusje Petra acht weken te vroeg geboren. Het gevolg: een hersenbeschadiging, die er voor zorgt dat zijn linkerarm- en been niet goed functioneren. Dat bleef zijn zus bespaard. ,,Die is alleen een beetje dyslectisch, geloof ik.''