Volledig scherm
Magda Vlaardingerbroek zet de kerkbazaar voort. © Frank de Roo

Vrijwilligers kerk treuren na diefstal opbrengst bazaar

De opbrengst van de eerste dag van de jaarlijkse bazaar in kerkgebouw De Bron in Nieuwerkerk aan den IJssel is gestolen. De bedroefde vrijwilligers gaan door met de verkoop.

Quote

Het is te gek voor woorden dat zoiets gebeurt

Magda Vlaardingerbroek

De kerk dacht een veilige plek te hebben om het geld te bewaren. Maar de inbrekers sloopten donderdagnacht de verankerde kluis met bruut geweld van de muur. De eerste dag bracht zo'n 5.400 euro op. Het geld was bedoeld voor het hospice Stichting IJsselthuis, het noodfonds Stichting Zuidplas Helpt en de eigen kerkgemeenschap. 

Het is het gesprek van de dag. De inbrekers betraden de kerk via de nooduitgang. Ze hebben diverse kamers en de keuken overhoop gehaald. Opmerkelijk is dat de dieven behalve de kluis ook plakjes kaas hebben meegenomen. De ham hebben ze laten liggen.

Doorgaan
Ondanks de ravage die Magda Vlaardingerbroek aantrof, besloot de organisator de tweede dag van de bazaar door te laten gaan. ,,Iedereen kijkt hier het hele jaar naar uit en die mensen wil ik dit plezier niet ontnemen. We zijn maandenlang bezig geweest met de voorbereidingen. Het is te gek voor woorden dat zoiets gebeurt.''

De Nieuwerkerkse Karolien Swets komt spontaan met glazen aanzetten bij De Bron. Ze worden direct uitgestald. ,,Ik vind het zo erg voor hen. Ik heb niet veel, maar ik hoop dat ze de glazen kunnen verkopen." Ook Nelianne Zijdeveld leeft mee. ,,De mensen die hier staan, zijn zo hartelijk. Nu voel je die teleurstelling."

Moed 
Toeval of niet, even verderop is in dezelfde nacht een poging tot inbraak gedaan bij de nieuwe Brick King Lego winkel aan de Kerklaan. Eigenaar Leo van der Haven zegt dat de sloten aan voor- en achterzijde zijn geforceerd. ,,De dieven zijn gelukkig niet binnengekomen. Onze sloten zijn erg stevig." De winkel die sinds drie weken in Nieuwerkerk gevestigd is, opende gisteren desondanks haar deuren. ,,We houden de moed erin."

De kerk heeft leergeld betaald. De opbrengst van de tweede dag van de bazaar werd gisteren direct bij de bank gestort.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam