Volledig scherm
© ANP

Zorgen om toestroom illegale vluchtelingen in Hoek van Holland

In de regio Rotterdam groeit de vrees dat Hoek van Holland en de haven worden overstelpt door illegale vluchtelingen. De marechaussee voert de controles in de Europoort intussen op.

Quote

Rotterdam zal alles in het werk moeten stellen om te voorkomen dat onze regio de nieuwe spring­plank naar Groot-Brittannië wordt

Antoinette Laan (VVD)

Op verzoek van de VVD voert de Rotterdamse gemeenteraad morgen een debat over de dreigende toestroom van illegalen. Aanleiding is de ontmanteling van het overbevolkte vluchtelingenkamp in Calais, die sinds maandag gaande is op last van de Franse overheid. ,,Rotterdam zal alles in het werk moeten stellen om te voorkomen dat onze regio de nieuwe springplank naar Groot-Brittannië wordt'', meent VVD-fractievoorzitter Antoinette Laan.

De liberalen zeggen 'geschrokken' te zijn van de laatste cijfers. Daaruit blijkt dat in de eerste negen maanden van dit jaar al 840 mensen in de Rotterdamse haven en Hoek van Holland zijn betrapt. Zij wilden illegaal de oversteek naar Engeland maken. Laan: ,,Dat is een significante toename als je bedenkt dat het aantal over geheel 2015 uitkwam op 500.''

Wel is het aantal 'inklimmers' de laatste maanden gedaald, zo meldt de marechaussee. Werden in de eerste drie maanden van dit jaar nog 360 mensen aangetroffen in vrachtwagens, in het tweede en derde kwartaal kwam dat aantal uit op respectievelijk 270 en 210.

De marechaussee voert sinds kort ook in de Europoort extra controles uit op verstekelingen die in vrachtwagens proberen te klimmen. Het aantal mensen dat op deze manier via een veerboot naar Engeland probeert te ontvluchten en in de kraag wordt gevat, is dit jaar fors gestegen in het haven- en industriegebied ten zuiden van de Nieuwe Waterweg: van 10 naar 180.

Albanië
In Hoek van Holland werden dit jaar 450 mensen aangetroffen, 180 in de Europoort, 10 in IJmuiden en 190 in Engeland. Bijna de helft van de verstekelingen is afkomstig uit Albanië, bijna 10 procent komt uit Polen. Verder vindt de marechaussee Afghanen en Litouwers en een groot aantal mensen van wie de nationaliteit niet bekend is.

Mede op basis van deze cijfers constateert Laan dat het aantal economische vluchtelingen stijgt. ,,Zolang de vestigingsvoorwaarden in Engeland aantrekkelijk blijven, zullen velen het blijven proberen. Rotterdam moet beseffen dat de kans groot is dat men het na de sluiting van 'Calais' nu via onze regio gaat proberen. We zijn toch het meest westelijke puntje van Europa.''

De Franse overheid wil een einde maken aan de wantoestanden in de 'jungle' van Calais, waar circa 7.000 vluchtelingen samendromden.

 1. Modefotograaf Jos Kottmann: ‘Bij sommige dj’s moest ik de cocaïne onder hun neusgaten weg fotoshoppen’
  PREMIUM
  Rotterdammers

  Modefoto­graaf Jos Kottmann: ‘Bij sommige dj’s moest ik de cocaïne onder hun neusgaten weg fotoshop­pen’

  In iedere Rotterdammer schuilt een uniek relaas. Wekelijks tekent journalist Marcel Wijnstekers zo’n levensverhaal op uit het hart van de stad. Deze week: mode- en reclamefotograaf Jos Kottmann (37). Twaalf jaar werkte hij aan zijn fotoboek DJ Faces, dat donderdag het levenslicht ziet. ,,Bij sommige dj’s moest ik de cocaïne onder hun neusgaten weg fotoshoppen.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

 • In de hele stad (88%)
 • Alleen daar waar overlast is (4%)
 • Nergens (8%)
4709 stemmen