Volledig scherm
PREMIUM
Fred Fitz-James: ,,De Nederlandse samenleving wordt steeds multicultureler. Zeker in Rotterdam.’’ © Jan de Groen

Surinaamse kruidenkoning is trots op Georginio Wijnaldum

RotterdammersIn iedere Rotterdammer schuilt een uniek relaas. Wekelijks tekent journalist Marcel Wijnstekers zo’n levensverhaal op uit het hart van de stad. Deze week: de in Suriname geboren cultuurondernemer en voormalig wiskunde- en natuurkundedocent Fred Fitz-James (71). Hij volgt het huidige racismedebat op de voet. ,,Het statement van Georginio Wijnaldum maakte mij trots.’’

,,Bijna drie jaar geleden, op 3 december 2016, stond ik voor de deur van de Primera op de West-Kruiskade toen het onmogelijke gebeurde. Een passerende tram kwam in botsing met een rode Kia, die de stoep op vloog en mij door de winkelruit lanceerde. Een stuk glas stak in mijn hals en het bloed spoot eruit; een slagaderlijke bloeding. 

Dit was het dan, dacht ik, terwijl iemand uit de winkel mijn bloeding probeerde te stoppen. Binnen vijf minuten hoorde ik het geluid van de helikopter met een trauma-arts en een ambulance. Even later lag ik op de operatietafel in het Erasmus MC. Na de operatie vertelde de vaatchirurg dat ik enorm veel geluk heb gehad. Was die scherf een fractie dieper mijn hals binnengedrongen, dan was het over en sluiten.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam