Volledig scherm
Gerrit-Jan van D., de 67-jarige vader van het gezin uit Ruinerwold dat jarenlang in afzondering leefde, blijft nog zeker 14 dagen vast zitten. Dat meldt het OM maandag. © videostill

Blijft Gerrit Jan van D. in cel voor het onder dwang vasthouden van zes jongeren in Ruinerwold?

De raadkamer van de rechtbank in Assen bepaalt woensdag of Gerrit Jan van D. (67) en Josef B. (58) langer in voorarrest moeten blijven, zoals het Openbaar Ministerie wil.

Dat schrijft Dagblad van het Noorden. De twee zouden zes jongvolwassenen (tussen de 18 en 25 jaar) onder psychische dwang negen jaar hebben vastgehouden op een boerderij in Ruinerwold. De mannen zitten vast op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van gezondheid van anderen (mishandeling) en witwassen.

DNA

Van D. zou de vader zijn van de jongvolwassenen. Het OM wil met DNA-verwantschapsonderzoek onomstotelijk bewijs krijgen dat het inderdaad zijn kinderen zijn. Dat er twijfel over is komt doordat de kinderen bij hun geboorte nooit aangegeven zijn. Er zijn geen gegevens van hen bekend. Feitelijk hebben ze vanaf de geboorte niet bestaan.

Afgesloten ruimte

Ruim twee weken geleden werden Van D. en vijf jongeren bij een inval aangetroffen in een afgesloten ruimte van de boerderij. Een zesde jonge bewoner (25) had alarm geslagen.

Verdachte Josef B. is de huurder van de boerderij en zakenpartner van Van D. Die laatste verkeert in slechte gezondheid sinds hij een paar jaar geleden een herseninfarct kreeg. De raadkamerzitting in de rechtbank is niet openbaar.

Volledig scherm
Tekening van Gerrit-Jan van D. © Facebook
  1. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid wil niet reageren op knip-en-plakwerk-kritiek uit Drenthe

    Nationaal Coördina­tor Terrorisme­be­strij­ding en Veiligheid wil niet reageren op knip-en-plak­werk-kri­tiek uit Drenthe

    De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid wil niet inhoudelijk reageren op de kritiek die burgemeester Jan Seton van Borger-Odoorn deze week uitte op een rapport uit 2018. Die zei dat het rapport waarin ‘extremistisch verzet tegen windturbines’ in Groningen en Drenthe werd beschreven, enkel en alleen was gebaseerd op berichten uit de media.