Nieuwe regering als popgroep: de bordesscène van tel tot tel

Exact 2 minuten en 39 seconden duurde de bordesscène met koning Willem-Alexander en diens nieuwe regering op de trappen van paleis Noordeinde. Een gedetailleerd verslag, van tel tot tel.

0.01 min: Hoe het dit kabinet ook vergaat, het begint met luid applaus. Een bordesscène op paleis Noordeinde is er eentje met publiek. Tientallen Nederlanders zijn naar de paleistuin gekomen om de nieuwe regering te zien. Als popsterren komen ze naar buiten. Er wordt geklapt, gejuicht, gefloten zelfs.

0.11 min: Koning Willem-Alexander voelt nog even aan zijn revers en wil een fractie van een seconde zijn handen bij elkaar doen. Daarna komt hij via een hupsje in haast militaire houding terecht. De armen recht langs het lijf.

0.13 - 0.22 min: Rutte kijkt achterom, of zijn hele ploeg al uit het paleis is. Het duurt lang, deze groep is aanmerkelijk groter dan zijn twee voorgaande kabinetten.

0.18 min: Ferdinand Grapperhaus bekijkt op de traptreden nauwlettend of hij op de juiste plek gaat staan. Een fractie van een seconde wil hij zijn armen achter zijn bovenlichaam vouwen, dan bedenkt hij zich.

0.27 min: De twee vrouwelijke ministers op de voorste rij, eerst Carola Schouten en later Kajsa Ollongren brengen hun haren nog beter in model.

0.28 min: Willem-Alexander begint gesprek met Rutte en, aan zijn andere zijde, vice-premier Hugo de Jonge. Vouwt drie keer zijn handen in elkaar om ze direct weer los te laten. Kiest er dan toch voor met de handen in elkaar te poseren. Het vijgenblad, heet dat in de wondere wereld van de lichaamstaal.

0.31 min: Hele ploeg staat buiten, lakeien sluiten de deuren van het paleis. Tegen de tocht?

0.32 min:  Achter de laatste minister, Bruno Bruins, komt één niet-bewindspersoon naar buiten: Herman Quarles van Ufford, bij de Rijksvoorlichtingsdienst verantwoordelijk voor de woordvoering over het Koninklijk Huis. Met papierwerk in zijn handen daalt hij aan de zijkant snel de trap af, uit het zicht.

0.41 min: Handen van koning toch weer uit elkaar, zijn armen strak langs lichaam.

0.51 min: Minister De Jonge probeert een grapje bij de koning. Het werkt, Willem-Alexander lacht.

0.58 min: Vanuit het publiek schreeuwt een man ontstellend hard: ‘ARIE!!!!!!’. Arie Slob geeft geen krimp. Halbe Zijlstra, direct voor hem, schiet in de lach.

1.07 min: Mark Rutte schatert het uit na een opmerking van Willem-Alexander, die zelf op zijn voeten op en neer veert – tevreden over de geslaagde witz.

1.14 min: Grapperhaus kijkt naar beneden, naar zijn stropdas en doet ‘m recht.

1.26 min: De kleinste minister, Ank Bijleveld, is bijna onzichtbaar achter de lange premier Rutte. Dankzij haar gewaagde kledingkeuze valt ze toch geel – eh, heel – erg op.

1.30 min: Rutte haalt linkerhand door zijn haar, dat naar rechts gekamd is.

1.57 min: Lachen, gieren, brullen tussen Willem-Alexander en de mannen aan zijn linker- en rechterzijde: Rutte en De Jonge. De andere ministers blijven stoïcijns staan.

2.07 min: Ze hebben zo veel overeenkomsten, de koning en Rutte. Allebei 50 geworden dit jaar, allebei historici, allebei Nederlands-hervormd opgevoed – en nu bedenken ze ook al tegelijk dat het mooi is geweest met de bordesscène. Exact op hetzelfde moment draaien ze zich om, de overige leden van de regering maken ruimte voor hen, de lakeien openen de paleisdeuren.

2.22 min: Dit kabinet heeft niet alleen veel mannen, maar ook minimaal één echte heer. Minister Grapperhaus biedt collega Bijleveld zijn arm aan bij de gang naar boven, de paleistrap op.

2.39 min: De lakeien sluiten de deuren voor de laatste maal.

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie