Abdullah is business development manager: ‘Ik moet heel eerlijk bekennen: ik heb 160 uur aan vrije dagen en mag het helaas niet omzetten in geld.’
Volledig scherm
Abdullah is business development manager: ‘Ik moet heel eerlijk bekennen: ik heb 160 uur aan vrije dagen en mag het helaas niet omzetten in geld.’ © Thijmen Geluk

Abdullah (33): ‘Met commissie krijg ik tussen de 4500 en 6000 bruto bovenop mijn salaris’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Abdullah (33) werkt fulltime als business development manager. Hij doet dit nu twee jaar en hiervoor werkte hij in de retail en voor telecomzaken.

Wat verdien je?
,,Ik heb een basissalaris 2600 euro bruto en daarnaast werk ik op commissie. Maandelijks varieert dit tussen de 4500 tot 6000 euro erbij. Daar gaat de helft nog wel vanaf voor de belasting. Gemiddeld zit ik op netto zo’n 5000 euro per maand.”

Blij mee?
,,Zeker. Ik weet ook dat het hoger is dan gemiddeld. Mensen die hetzelfde werk doen die tikken vaak de 3000 euro niet aan. Bij dit bedrijf is het commissie-gedeelte heel erg hoog. Er zit ook een klein nadeel aan m’n werk: ik ben elke dag minstens twee uur, soms drie uur kwijt aan reizen. Al probeer ik die tijd ook nuttig te gebruiken door te bellen met klanten.”

Quote

Er zit ook een klein nadeel aan m’n werk: ik ben elke dag minstens twee uur, soms drie uur kwijt aan reizen

Hoe werkt de commissie?
,,Stel dat ik vijftig klanten per maand moet binnenhalen, dan krijg ik 3000 euro commissie. Als ik over die vijftig heen ga dan telt elke klant dubbel. Het is voor mij en m’n collega’s heel rendabel om te blijven werken. Het geld motiveert en stimuleert ook. Ik kan ook thuis werken. En bel dus ook klanten in de auto.”

Heb je over je salaris onderhandeld?
,,Ik heb niet onderhandeld. Ik kreeg een leuk startsalaris en de commissie sprak mij aan. Spijt of ik niet heb onderhandeld? Ja en nee. Ik had het wel kunnen doen, maar ik ben heel blij met wat ik verdien.”

Wel ooit geprobeerd?
,,Ik was bij mijn vorige banen een stuk jonger en toen heb ik er nooit echt aan gedacht. Ik heb het één keer geprobeerd tijdens mijn vorige baan. Hoe dat ging? Vrij kort. Mijn manager zei dat ik aan max van de schaal zat. Dus dat kwam er niet doorheen.”

Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Ik zit bij een collectieve ziektekostenverzekering en daar krijg ik een vergoeding van 30 euro netto. Ook krijg ik een kilometervergoeding van 250 euro. Maar dat is niet genoeg. Ik ga er elke maand 300 euro overheen. Dat is wel mijn eigen keuze. Voorheen reisde ik met de trein en was de reiskostenvergoeding voldoende. De trein is sneller en met de auto ben ik vrijer. ”

Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Ja. Elke maand laten de managers ons weten wie er de meeste commissie heeft binnengehaald. En ook dat motiveert. Wie stoot wie van de troon, haha. Ik zit redelijk vaak in de top drie. Daarna wordt het uitbundig gevierd. We hebben een ‘work hard play hard’-mentaliteit. Op vrijdagavond gaan we vaak wat drinken met z’n allen. Echt supergezellig.’’

Quote

Elke maand laten de managers ons weten wie er de meeste commissie heeft binnenge­haald. En ook dat motiveert

,,Het enige nadeel is dat je niet te lang vakantie kan nemen. Ik moet heel eerlijk bekennen: ik heb 160 uur aan vrije dagen en mag het helaas niet omzetten in geld. Dat ik geen vrij neem komt omdat ik dan een hoop commissie mis. Ik ben zo gewend om dit salaris te hebben, daardoor spendeer ik ook meer. Klinkt misschien stom, maar ik zou voor nu echt niet anders willen.”

Verdient Abdullah genoeg?

Leeftijd: 33
Aantal jaar werkervaring: 12 jaar
Aantal werkzame uren per week: 40
Functie: Sales, business development
Branche: ICT
Aantal werknemers: meer dan 5000
Vestigingsland hoofdkantoor: Verenigde Staten
Leidinggevend: nee
Budgetverantwoordelijkheid: nee

Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor zijn functie 3960 euro. ,,Zie je, ik heb niks te klagen.”

Check het zelf via de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank. 

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank in en je weet het!

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wat is de Salariswijzer? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant.

Vul hieronder je e-mailadres in en krijg interessante banen direct in je inbox:

Wil je ook een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief