Alexander.
Volledig scherm
Alexander. © Thijmen Geluk

Alexander (36): ‘Ik wil binnen nu en een half jaar 8500 euro per maand verdienen’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Alexander (36) is freelance budgettrainer. Daarnaast werkt hij voor een kleine vergoeding 40 uur per week als marketing manager bij de Scientology Kerk.

Wat verdien je?
,,Dat is variabel, een voor- en nadeel van ondernemerschap. Gemiddeld verdien ik zo’n 3000 tot 3500 euro netto. Ik ben nu drie jaar bezig en pas het laatste jaar echt succesvol. Voor mijn werk bij de Scientology Kerk krijg ik een vrijwilligersvergoeding van 200 euro per maand.”

Blij mee?
,,Ik ben blij omdat het toeneemt. Ik wil binnen nu en een half jaar 8500 euro per maand verdienen, zodat ik uiteindelijk een zescijferig jaarinkomen ga verdienen. Mijn doel is om meer mensen slimmer met geld om te laten gaan. De beste manier is om eerst mezelf daarbij te helpen.”

Je zegt dat je pas het laatste jaar echt succesvol bent. Vertel.
,,De eerste twee jaar van mijn ondernemerschap ben ik vrijwillig dakloos geweest. Ik heb mijn huis verhuurd via Airbnb. Ik heb toen zo min mogelijk geld uitgegeven en geslapen op de bank van vrienden en in slaapzalen van hostels. Het alternatief was een uitkering aanvragen, maar ik wil niet mijn hand ophouden bij de overheid. Sinds kort woon ik weer in m’n eigen huis.”

Quote

De eerste twee jaar van mijn ondernemer­schap ben ik vrijwillig dakloos geweest

Waarmee verdien je je geld?
,,Ik creëer verschillende stromen van inkomsten. Ik werk nooit op basis van een uurtarief, behalve wanneer ik ergens kom spreken. Om die prijs te bepalen heb ik gekeken naar vergelijkbare sprekers en ben ik twintig procent boven hun tarief gaan zitten, omdat ik weet dat ik goed ben. Een ander deel van mijn inkomen komt vanuit websites. Ik blog over Ali-Express en gebruik affiliate links. Door het aantal berichten op mijn website te verhogen is deze in een jaar tijd gegroeid van 200 naar 2000 bezoekers per dag.’’ 

,,Ook krijg ik maandelijks een bedrag van de Scientology Kerk. Ik zie dat meer als een vrijwilligersvergoeding. De kennis die ik hier opdoe is het waard. Ik zorg ervoor dat mensen die goede ervaring hebben meer gevorderde diensten kunnen afnemen, zoals cursussen en trainingen. Wat ik hier leer, pas ik toe in mijn eigen bedrijf.”

Hoe wil je de stap maken naar meer verdienen?
,,Door verder te gaan met de dingen waar ik mee bezig ben. Ook wil ik meer focus leggen op spreken voor groepen. Mijn tarief voor een sessie is 1500 euro inclusief btw. Ik kies er bewust voor om mijn prijs inclusief btw te communiceren omdat bedrijven dat als voordelig zien. Ik geef weleens korting wanneer ik op dezelfde locatie moet spreken. Dan geef ik vaak twee lezingen voor de prijs van één. Als je meer levert, is de kans dat je teruggevraagd wordt groter, en het kost mij maar een uurtje extra werk.’’ 

Quote

Ik wil in de toekomst meer focus leggen op spreken voor groepen. Mijn tarief voor een sessie is 1500 euro inclusief btw

,,Ik wil mensen helpen verder te komen. Ik heb een makkelijke regel: is het niet wat je verwacht en ben je niet tevreden, dan krijg je je geld terug. Maar dat is nog nooit gebeurd.”

Verdient Alexander genoeg?

Leeftijd: 36 jaar 
Opleidingsniveau: mbo
Functie: Marketing Management
Branche: Overig
Werkervaring: 20 jaar
Leidinggevend: 4 werknemers
Regio: Noord-Holland
Hoofdkantoor: Nederland
Aantal werknemers: 51 tot en met 100 werknemers
Budget: Ja, voor budgetten tot 5000 euro

Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor zijn functie 2613 euro. ,,Ik zit daar in ieder geval boven. Ik ben zelf verantwoordelijk voor de risico’s, daar staat tegenover dat ik geen plafond heb. Ik kan aan de andere kant ook omlaag met mijn inkomen.”

Check het zelf via de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank.

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank in en je weet het!

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wat is de Salariswijzer? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant.

Vul hieronder je e-mailadres in en krijg interessante banen direct in je inbox:

Wil je ook een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief