Volledig scherm
Gwendolynn (33) is docent Chinees en verdient 4398 euro bruto per maand. © Thijmen Geluk

Docent: ‘Bij het onderhandelen heb ik er drie treden bij gekletst’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: docent Chinees Gwendolynn (33).

Gwendolynn werkt 6,5 jaar als docent Chinees. Ze geeft nu vijf jaar les op een middelbare school waar tweetalig onderwijs wordt gegeven.

Wat verdien je?
,,4398 euro bruto, volgens de onderwijs-cao. Ik krijg vakantiegeld en een dertiende maand. En wat mensen altijd zeggen: een heleboel vrij. Ik krijg 12 weken vakantie per jaar, dat is meer dan bij andere werkgevers. Maar de piekbelasting in het onderwijs is heel groot. Ik heb die vrije dagen echt nodig. De eerste paar dagen van de vakantie ben ik ook vaak ziek.”

Blij mee?
,,Ja, ik ben er blij mee. In het onderwijs heb je de LA-schaal voor het basisonderwijs, de LB-schaal krijg je als je een goede docent bent voor het middelbaar onderwijs, de LC-schaal is als je een voorbeeld bent binnen de school en een LD-schaal krijg je als je een voorbeeld bent voor collega’s die op andere scholen werken. Die laatste hebben heftige sollicitatieprocedures en de functies komen eens in de paar jaar vrij. Ik kwam bij deze school gelijk al binnen op een LC-functie en ik heb sinds vorig jaar een LD-functie. Voor mijn leeftijd en het aantal jaar onderwijs ben ik heel snel geklommen.”

Hoe heb je dat gedaan?
,,Ik heb een portfolio bijgehouden van onder andere mijn didactische, pedagogische en collegiale ontwikkelpunten. Ik heb op deze school het vak Chinees vanaf de grond opgebouwd. Chinees is vaak een eenmanssectie binnen een school, daarom werk ik veel samen met collega’s van andere onderwijsinstellingen. Als je bij ons op school solliciteert op een hogere salarisschaal en je krijgt deze, dan heeft de school nog twee opties: voorwaardelijk - wanneer je jezelf nog moet bewijzen - en onvoorwaardelijk. Die laatste heb ik gekregen. Dat was wel heel fijn ja. Maar dat is ook te danken aan hoe ik het doe. In totaal zijn er twaalf treden. Ik zit nu op trede negen. Dus over drie jaar zit ik tegen het plafond. Dat is inderdaad snel. Maar dan krijg ik nog een bindingstoelage.”

Kun je in het onderwijs onderhandelen over je salaris?
,,Je zit vast aan een cao, maar je kunt zeker wel onderhandelen over hoe je binnenstroomt. Hiervoor gaf ik les op drie verschillende scholen. Bij de ene had ik een LB-functie, daar gaf ik ook het meeste les, en bij de andere - waar ik maar een paar uur maakte - een LC-functie. In het onderwijs is het over het algemeen normaal om je salarisstrook te overhandigen. Dus ik heb mijn salarisstrook van de LC-functie overhandigd. In die zin heb ik voor mezelf drie treden erbij gekletst. Daardoor kreeg ik er zo’n 200 euro netto bij per maand. Ik kreeg het in april, maar met terugwerkende kracht tot oktober. Dus dat was wel een flink bedrag.”

Heb je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Nee, ik niet. Maar docenten die vakken als wiskunde en Duits geven hebben daar een goede onderhandelingspositie in. Zij kunnen dingen als een auto erbij regelen. Het ligt eraan hoeveel geld de school heeft. Goede wiskundedocenten liggen nu eenmaal niet voor het oprapen.”

Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Van een boel weet ik het wel. Maar er wordt niet heel open over gesproken. Ik denk dat dat komt omdat veel vinden dat ze te weinig verdienen en het daarom niet fijn vinden om het te delen. Ik ben er altijd heel open in geweest. Net als over de sollicitatieprocedure naar een LD-functie. Niemand vertelt dat. Ik zeg dat wel gewoon.”

Verdien je meer of minder dan je partner?
,,Ik verdien meer dan mijn man. Ik werk ook meer. Toen we elkaar leerden kennen, studeerde ik al Chinees. Toen hebben we afgesproken dat ik het geld ga verdienen en hij voor de kinderen zorgt. Dat vinden we allebei helemaal prima.”

Verdient Gwendolynn genoeg?

Leeftijd: 33 jaar
Opleidingsniveau: WO
Functie: Leraar middelbaar onderwijs
Branche: Onderwijs en wetenschap
Werkervaring: 6 jaar

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor haar functie 3.282 euro bruto. ,,Ik dacht wel dat ik erboven zou zitten. maar dit is wel een stuk meer! Ik werk er echt hard voor en ben dan ook echt tevreden.” 

Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas 

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.

Wil je een hoger salaris? Bekijk dan de video hieronder: 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief