Donna (29) vroeg haar baas om meer loon: ‘Voor de onderhandeling was ik retezenuwachtig’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Donna (29) werkt als ambulant gezinsbegeleider in de jeugdzorg voor 32 uur in de week.
Delen per e-mail
Wat verdien je?
,,Ik heb net even mijn loonstrook erbij gepakt. Ik verdien 2256 euro bruto. Met reiskostenvergoeding krijg ik maandelijks netto zo’n 2100 euro gestort, waarvan ongeveer 300 euro reiskostenvergoeding is. Ik zit continu op de weg. Dus uitgerekend krijg ik netto tussen de 1800 en 1900 euro ‘echt’ loon.”
Blij mee?
,,Euhm, gemiddeld. Twee maanden geleden heb ik samen met een collega aangekaart dat we meer wilden verdienen, omdat we in 2019 een opleiding hebben gevolgd. We wilden een schaal omhoog, maar zijn in plaats daarvan een jaar omhoog gegaan in onze huidige schaal. Vanaf februari krijg ik 100 euro erbij.”
Hoe vond je de onderhandeling gaan?
,,Ik was retezenuwachtig. Maar ik had me goed voorbereid. Ik had altijd het idee dat ik blij moest zijn met wat ik had, maar opeens dacht ik: ho eens even, nee heb je, ja kun je krijgen. Ik heb mij ontwikkeld en daar mag best meer salaris tegenover staan. Vrouwen vinden het denk ik moeilijker dan mannen om te onderhandelen. Ik kreeg toch het gevoel: ik moet straks weer met mijn leidinggevende door een deur kunnen. Dat bleek daarna ook gewoon te kunnen. Het onderhandelen voelde heel persoonlijk, terwijl je het misschien wat zakelijker moet zien.”
Ik had altijd het idee dat ik blij moest zijn met wat ik had, maar opeens dacht ik: ho eens even, nee heb je, ja kun je krijgen
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Ja, we hebben het daar ook over. Onlangs hebben we met een projectgroep bekeken of we van cao konden veranderen. We zitten in de cao Gehandicaptenzorg, terwijl we eigenlijk meer een jeugdzorginstelling zijn. In die cao liggen de lonen veel hoger.”
En?
,,Helaas was het niet haalbaar. Het bedrijf zou geen toekomst meer hebben want we zouden falliet gaan. De werkgever had gezegd de mogelijkheden te bekijken en met de projectgroep hebben we het uitgezocht.”
Balen?
,,Natuurlijk, maar je wil ook je werkplek houden en toekomstperspectief hebben. Dus we konden het erover eens zijn dat de keus om in de cao voor de gehandicaptenzorg te blijven beter zou zijn. En als je het er niet mee eens bent, dan kun je er ook voor kiezen om een andere baan te zoeken.”
Waarom besloot jij om te blijven?
,,De werksfeer is heel relaxed en ik mag weer een opleiding gaan volgen. Ik ben in 2016 hier in dienst gekomen en in de tussentijd ben ik doorgestroomd van persoonlijk begeleider naar de functie ambulant begeleider. Ik ben er tegen mijn werknemer open over dat dit niet mijn einddoel is. De studie die ik nu ga doen levert voor hem niet direct iets op, want ik ga studeren voor therapeut en die functie hebben wij hier niet. Ik ben heel blij dat ik toch deze mogelijkheid krijg. Je talent wordt hier gezien, omdat het een klein team is. En dat vind ik heel fijn.”
Je talent wordt hier gezien, omdat het een klein team is
Verdient Donna genoeg?
Leeftijd: 29
Aantal jaar werkervaring: 5
Aantal werkzame uren per week: 32
Opleiding: HBO
Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor haar functie 2.029 euro. ,,Ik krijg meer. En ik zie dat mannen voor hetzelfde werk 2.217 euro krijgen. Dan krijg ik nog steeds meer. Dat is fijn!
Check het zelf via de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank.
Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank in en je weet het!
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
Wil je een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Collega langdurig afwezig: mag je werkgever jou 'zomaar' extra werk opleggen?
Help! Je collega heeft zich ziek gemeld en komt voorlopig niet terug. Terwijl het werk zich alleen maar verder opstapelt. Maar mag een werkgever het resterende personeel eigenlijk wel opzadelen met taken van een collega die voor lange tijd afwezig is? En hoe zit dat eigenlijk bij zwangerschapsverlof en een sabbatical? -
Horeca blij dat avondklok niet geldt voor maaltijdbezorgers
De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden. -
Salaris Touringcar-chauffeur Alexander: ‘Je moet leren dat de toeslagen maar een extraatje zijn’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Alexander (38) werkt fulltime als touringcar-chauffeur. Hij doet dit nu 19 jaar bij hetzelfde bedrijf. -
Salaris Ted (37): ‘Dat ze direct ja zeiden op mijn salariswens was een verrassing’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Ted (37) is applicatiebeheerder bij een verzekeringsbedrijf. Hij werkt 32 uur per week. -
PREMIUM
Gaat u vandaag toch naar kantoor? Dat is niet de bedoeling, maar u zou niet de enige zijn
Werk thuis, is al maanden het dringende advies in de strijd tegen het coronavirus. Toch gebeurt dat volgens de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma nog te weinig. De voorzitter van het Midden- en Kleinbedrijf in de regio Utrecht begrijpt wel waarom er nog (mondjesmaat) mensen naar kantoor gaan. ‘De schoorsteen moet ook roken’.
-
PREMIUM
Blijven Poolse arbeiders weg uit Westland door aangepaste wet? ‘Waarom zou ik daar óók belasting betalen!'
Poolse arbeiders worden mogelijk schaars in Westland, nu ze óók in eigen land belasting moeten betalen over hun loon in Nederland. Dat kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar. ,,De overheid pikt mijn geld.” -
PREMIUM
Nieuwe opleiding moet voor meer jonge truckers zorgen: ‘Muziek aan en knallen’
Waar zijn ze toch, die vrachtwagenchauffeurs? Omdat er veel vraag is naar nieuwe handjes aan het stuur in de cabine, start een mbo-school in Alphen aan den Rijn een nieuwe opleiding. Die moet jongeren die dromen van een leven op de weg al jong helpen aan een groot rijbewijs. ,,Je helpt mensen, rijdt rond. Muziek aan, lekker knallen.” -
Mercedes-Benz EQA: elektrisch ‘instapmodel’ kost 49.995 euro en haalt ‘straks meer dan 500 kilometer’
Ook Mercedes-Benz meldt zich op het strijdveld vol compacte elektrische auto’s. De nieuwe EQA is de ‘batterijbroer’ van de bestaande GLA: hij komt al in de lente, kost minimaal 49.995 euro en krijgt later ‘een speciale versie die meer dan 500 kilometer per laadbeurt haalt’.