'Ik heb niet onderhandeld. Van tevoren wist ik: dit salaris staat vast'
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Stefan Bergman (27). Hij werkt als management-trainee bij de Nederlandse Spoorwegen. Op dit moment in de functie als Teammanager Operatie & Service. Hij is hier anderhalf jaar geleden, na zijn studie Bestuurskunde, mee begonnen.
Delen per e-mail
Wat verdien je?
,,Mijn salaris is op dit moment 3216 euro bruto op basis van 36 uur. En daar komt nog van alles bij. Zoals een onregelmatigheidstoeslag. Ik heb wachtdiensten waarbij ik 72 uur lang m’n telefoon aan moet hebben staan en in actie moet komen wanneer nodig. Bijvoorbeeld als er een aanrijding is geweest of heftige agressie. Dan kom ik naar kantoor om het personeel bij te staan. Op zo’n moment krijg ik toeslag. Als het een intense maand is met veel oproepen, kan het zo 300 tot 400 euro netto opleveren.
Ook mag ik gratis reizen. Door 15 euro per maand te betalen, reis ik eerste klas. Mijn partner reist ook gratis, ik heb een iPad en een telefoon met internet, zodat ik overal kan werken. Ik heb een koffie-pas waarmee ik op stations koffie kan halen en ik krijg 70 procent korting bij de Kiosk, Smullers en Julia’s. Een pastaatje heb ik voor 1,40.”
Blij mee?
,,Ja. Zeker gezien mijn leeftijd. De meeste startersfuncties beginnen bij 2600 euro. Daar zit ik boven. Ik weet dat je bij Shell en Ahold meer verdient. Daar begin je op 4000 euro. Maar ik wilde graag bij een bedrijf werken dat een maatschappelijk doel heeft en waar het niet puur gaat om de commerciële winst, maar waar het gaat om mensen op een duurzame manier van A naar B te brengen.”
Ik heb niet alleen erg goede secundaire arbeidsvoorwaarden, maar ik krijg ook veel trainingen
Weet je wat je collega's verdienen?
,,Op zich wel. Je kunt online zien wat de schalen en treden zijn. We hebben het er alleen niet specifiek over. Wel hoor ik vaak dat mensen tevreden zijn over hun salaris. En dat geldt zowel voor de teammanagers als de conducteurs. Door de onregelmatigheidstoeslag verdienen sommige conducteurs soms meer dan hun manager.”
Heb je over je salaris onderhandeld?
,,Nee. Van tevoren wist ik: dit salaris staat vast. De NS matcht hun primaire voorwaarden met de KLM. Zij bieden exact hetzelfde. Maar ik krijg meer dan salaris. Ik heb niet alleen erg goede secundaire arbeidsvoorwaarden, maar ik krijg ook veel trainingen. Bijvoorbeeld in persoonlijk leiderschap. Als trainee heb je een excellente status, waardoor je snel overal binnenkomt. En ik heb een leidinggevende die coachend heel sterk is. Hij denkt niet alleen over het werk nu, maar denkt ook mee over het vervolg - ik wil graag een hoge managementfunctie - en hoe je het combineert met je eigen leven.”
Ben je goed in onderhandelen?
,,Ik vind het leuk om te doen. Tijdens mijn opleiding heb ik verschillende banen gehad, waaronder als coach en verkoper bij Shell. Ik gaf uitleg bij benzinepompen over de carwash. Tijdens die baan heb ik kunnen onderhandelen dat ik mijn eigen tijd kon indelen en gezien mijn ervaring heb ik er 200 euro bruto bijgekregen.”
Wat is je tip?
,,Wees trots op wat je kan. En benoem waarom dit interessant is voor het bedrijf. Leg ook uit waarom je iets graag wilt doen. Ik wilde graag flexibele werkuren, zodat ik niet in de file zou staan en minder reistijd kwijt zou zijn. Zorg dat je zelfverzekerd bent. Sta achter je visie.”
Verdient Stephan genoeg?
Leeftijd: 27 jaar
Opleidingsniveau: WO
Functie: Bedrijfsleider
Branche: Transport / opslag / logistiek
Werkervaring: 2 jaar
Leidinggevend: 20 werknemers
Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor Stefans functie bruto 5072 euro voor fulltime. ,,Het is lastig om een gemiddelde berekening te maken van mijn salaris met de gegevens die je invult in het Salariskompas. Algemeen management komt in een topfunctie al gauw op 6-7000 euro. Maar management kan ook gaan over een winkel. En dan zit je een stuk lager. Kortom, ik ben heel blij met wat ik nu verdien. Mijn salaris ziet er prima uit.”
Check het zelf met het Intermediair Salariskompas.
Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!
Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden
1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.
2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.
3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.
4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.
5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.
6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.
7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.
Wil je meer verdienen? Bekijk in de video hieronder hoe je dit regelt:
Verder in het nieuws
-
Zo gebruik je lichaamstaal om jezelf beter te presenteren
Voel jij je weleens ongemakkelijk bij een presentatie of netwerkbijeenkomst? Let eens op je lichaamstaal, adviseert Denise Dechamps van Body Language Academy. Met deze gouden tips laat je een onuitwisbare indruk achter. -
PREMIUM
Camera's op werk ‘Ik heb wekenlang met ontblote borsten recht in beeld gezeten’
In de bus, aan de benzinepomp, bij de pinautomaat en ook vaak op de werkvloer: overal hangen camera’s. Toezicht is zo ingeburgerd dat je er misschien niet eens meer op let. Maar mag je werkgever je wel filmen, en mogen de beelden worden gebruikt voor, bijvoorbeeld, je functioneringsgesprek? -
‘Spreken meerdere talen geeft studenten voorsprong op arbeidsmarkt’
Studenten in Nederland hebben een flinke talenknobbel, zo blijkt uit onderzoek van vacaturesite Magnet.me. Studenten spreken niet zelden drie of meer talen en hebben daarmee een groot voordeel als ze de arbeidsmarkt betreden. ,,In een kwart van de vacatures voor starters is het kunnen spreken van twee talen een vereiste.’’ -
‘Ook vrouwen zijn minder gelukkig in hun relatie als zij de kostwinner zijn’
Stellen waarin de man kostwinner is, blijken 1 procent meer tevreden dan stellen waar de vrouw het meest verdient. Ook dat kleine verschil is volgens onderzoeker Niels Blom significant. ,,Mensen zeggen wellicht vaak dat ze voorstander zijn van volkomen gelijkheid, maar er zit verschil tussen de gewenste en hun werkelijke opvatting.'' -
Herken jij een burn-out? Doe de test!
Wat weet jij eigenlijk van burn-outs? Wat zijn de kenmerken, wanneer zit iemand in de gevarenzone? Doe de Grote Burn-out Quiz, mede samengesteld door psychiater Witte Hoogendijk (hoofd Psychiatrie Erasmus MC en coauteur van Van Big Bang tot Burn-out (2017) en Leef als een Beest (2018).
-
Eerste onderzoek naar effect automatisering op werknemer zélf: salaris daalt
Robots en automatisering bedreigen onze banen? Nee, zegt het Centraal Planbureau (CPB). In een groot onderzoek keek het onderzoeksinstituut voor het eerst naar de effecten van automatisering op individuele werknemers. Conclusie: het valt allemaal best wel mee. -
Leer denken als een hacker, ook als je zelf geen oefenboef bent
Naast ethische hackers doen ook andere IT’ers er goed aan om te leren denken als een hacker. Lees hoe jij je kunt opwerken tot intern expert op het gebied van veiligheidsstandaarden. -
De huisman ‘Mijn vrouw werkt, ik doe de kinderen. Zij doet haar best, en ik de rest zeg maar’
Niek Druijff (42) verruilt het Nederlandse platteland voor Singapore. Als huisman tussen de expats schrijft hij wekelijks over zijn verbazingen. Vandaag aflevering 1: stoppen met werken.